Nästa år höjs brytpunkten för statlig skatt, det betyder att det för väldigt många inte längre blir lönsamt att löneväxla, alltså byta en del av lönen mot pensionsspararande.
Mest läst i kategorin
Med hjälp av statistik från Statistiska Centralbyrån har Länsförsäkringar räknat ut hur många som inte längre kommer tjäna på att löneväxla nästa år.
Brytpunkten höjs
När brytpunkten för statlig skatt höjs nästa år blir löneväxling inte längre lönsamt för 100 000 löntagare eftersom de då hamnar under gränsen för när det är lönsamt.
“För att det ska bli en lönsam affär krävs en lön över brytpunkten för statlig skatt, som nästa år höjs till 53 590 kronor i månadsinkomst”, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.
Den som har lägre inkomst än så riskerar att den allmänna pensionen och ersättningar som sjuk- och föräldrapenning blir lägre om de löneväxlar.
“Då är det ofta bättre att investera i andra sparformer som investeringssparkonto, ISK, eller kapitalförsäkring, särskilt med tanke på att skatten sänks på dessa sparformer. Dessutom slipper du att pengarna är inlåsta tills pensionsutbetalningen”, säger Trifa Chireh i pressmeddelandet.
Nästa år väntas 423 652 män och 196 552 kvinnor ha en inkomst som ligger över brytpunkten för statlig skatt. Det innebär att 620 204 löntagare komme kunna löneväxla förmånligt nästa år.
För dessa höginkomsttagare är löneväxling lönsammare än att spara samma belopp på ett ISK eller i en kapitalförsäkring, trots att skatten på dessa sparformer sänks nästa år.
Senaste nytt
Löneväxling
Vid löneväxling sätts en del av lönen av till ett bundet pensionssparande. Många arbetsgivare skjuter till cirka 6 procent då det inte innebär någon direkt kostnadsökning eftersom sociala avgifter reduceras med motsvarande belopp.
Tjänstepensioner beskattas lägre och den som löneväxlar omfattas av möjligheten att skjuta upp sin inkomstskatt.
“Vid utbetalning av pension betalar man troligtvis lägre inkomstskatt än man gör på sin nuvarande lön. Genom att välja att avsätta extra medel till tjänstepensionen i stället för privata sparformer, kan man optimera sin framtida ekonomiska situation och dra fördel av en mer gynnsam beskattning”, förklarar Trifa Chireh i pressmeddelandet.
Länsförsäkringars exempel
I sitt räkneexempel använder Länsförsäkringar en 50-åring med en månadslön på 61 000 kronor, om denna person ska nettospara 1 250 kronor i månaden motsvarar de 2 500 kronor av bruttolönen, som kan löneväxlas.
När personen går i pension vid 66 års ålder kan efter löneväxlingen nästan 1 400 kronor mer tas ut i månaden under tio år, jämfört med om personen sparat i ISK, trots att en skattefri del införs.
I räkneexemplet har arbetsgivaren skjutit till cirka 6 procent och den årliga avkastningen har varit 5 procent.
Fördelaktig löneväxling – endast för höginkomsttagare
Har du hög lön kan löneväxling vara ett alternativt pensionssparande, men är du medel- eller låginkomsttagare är det inget som rekommenderas.
ANNONS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.