News55

Pensionär – undvik att bli återbetalningsskyldig

En äldre man håller i en massa dollarsedlar. Om du tar ut pension och din ekonomiska situation förändras måste du anmäla det till Pensionsmyndigheten annars kan du bli återbetalningsskyldig
Om du tar ut pension och din ekonomiska situation förändras måste du anmäla det till Pensionsmyndigheten, annars kan du bli återbetalningsskyldig. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 01 okt. 2024

Allt fler fortsätter jobba efter att de har uppnått sin pensionsålder, men för dig som blir jobbonär finns det några viktiga saker du behöver veta så att du inte blir återbetalningsskyldig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsmyndighetens uppdrag är att administrera och betala ut pension, samtidigt förvaltar myndigheten information om pensionen, det skriver Nyheter24.

Din pension och andra förmåner kan påverkas om din ekonomi förändras därför måste du, inom 14 dagar, anmäla till Pensionsmyndigheten om din ekonomi förändras.

Enligt Pensionsmyndighetens pressekreterare Johan Andersson är det viktigt att du har koll på vilka uppgifter som ligger till grund för ditt pensionsbeslut och om någonting ändras ska du anmäla det.

Det här måste du anmäla

Om du exempelvis blir jobbonär och börjar jobba samtidigt som du tar ut din pension måste du anmäla det.

Det gäller även om du som tar ut pension flyttar ihop med någon och blir sambo, samt om du blir ensamstående eller flyttar till ett äldreboende.

Det gäller också om du flyttar utomlands eller om du får en ny eller förändrad pension från ett annat land.

Om du inte rapporterar in din förändrade ekonomiska situation till Pensionsmyndigheten kan du bli återbetalningsskyldig.

ANNONS
ANNONS

Det är ditt eget ansvar

Ansvaret att rapportera en förändring är ditt eget, men Pensionsmyndigheten kontrollerar också regelbundet inrapporterade uppgifter mot Skatteverket och olika tjänstepensionsbolag.

Det är därför väldigt viktigt att du ser till att myndigheten har korrekt och uppdaterad information om din ekonomiska situation.

Förutom inkomstförändringar måste du också alltid rapportera om ditt bostadstillägg eller äldreförsörjnigsstöd har förändrats.

Bostadstillägget kan ändras om du säljer din bostad eller om du säljer aktier och en sådan förändring kan påverka dina pensionsutbetalningar.

Om pensionsmyndigheten föreslår att du ska bli återbetalningsskyldig för att du inte har lämnat korrekta uppgifter om din ekonomi prövas ärendet innan det lämnas till Försäkringskassan, som handlägger dessa fordringar, det skriver Nyheter24.

Egenföretagare riskerar låg pension

Många egenföretagare riskerar att få låg pension, de har ingen tjänstepension och de flesta varken pensionssparar eller tar ut en marknadsmässig lön.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS