Från och med 2026 kommer Sverige inte längre ha någon pensionsålder. Befolkningen blir äldre, och därför förväntas vi jobba även senare i livet. Förändringen innebär en stor förändring för i stort sett hela Sveriges befolkning, berättar Pensionsmyndighetens expert, Monica Zettervall till E55 i en intervju.
Mest läst i kategorin
Livslängden ökar i Sverige. Det gör att svenskarna behöver jobba längre för att få samma pension som förut. Annars räcker inte pengarna.
MISSA INTE: Statligt bolag “missade” betala tjänstepension – han förlorade 56 600 kronor
Pensionsmyndigheten: Drabbar hela Sverige
“Det här kommer påverka alla som bor i Sverige. Men hur mycket man påverkas avgörs av vilken årskull man tillhör”, säger Monica Zettervall till E55.
Hon är Pensionsmyndighetens pensionsexpert, som E55 intervjuat.
“Riktåldern är 67 år för alla fram till födelseår 1966. Men de som är födda senare än så kommer få jobba antingen ett, två eller tre år senare för att få samma pension”, säger Monica Zettervall.
Senaste nytt
Riktåldern för din pension
Och är du född 1997 eller senare är det 70 år som är din riktålder. Det framgår av Pensionsmyndighetens hemsida.
Men det innebär inte att man måste gå vid sin riktålder. Om man kan gå med på lägre pension livet ut kan man gå upp till tre år före din riktålder.
“Man måste inte jobba till riktåldern. Men det är det som systemet är inriktat på att du ska jobba till. Därav namnet”, säger Monica Zettervall.
Men eftersom systemet är riktat, eller riggat, mot att du ska gå en viss ålder så straffar det sig ordentligt att ta ut pensionen tidigare. Går du i pension tidigare än din riktålder, som nästa år är 67 år, kommer du få både högre skatt fram till året du fyller 67 samt lägre pensionsutbetalningar från Pensionsmyndigheten.
Livet ut.
“Man försöker skattemässigt locka svenskarna att vänta med att ta ut pension med både högre jobbskatteavdrag och högre grundavdrag, säger Monica Zettervall.
Jobbskatteavdrag och grundavdrag på pension efter 67
Jobbskatteavdraget gynnar redan alla de som jobbar. Men om man jobbar efter sin riktålder så kan man betala så lite som 8 procents skatt på sin pension. Det har News55 skrivit om tidigare.
Och om du tar ut din pension efter din årskulls riktålder så kan du räkna med lägre skatt även på de inkomsterna.
Läs mer om ekonomi:
Statligt bolag “missade” betala tjänstepension – han förlorade 56 600 kronor
Länsförsäkringar: Så lurad blev Robinson-Ida på prispengarna
Nu försvinner Sveriges pensionsålder – så drabbas din årskull
Arbetsförmedlingens psykolog om dystra arbetslösheten över 55+
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.