News55

Pensionspengarna inlåsta – för att han har cancer

SEB:s logga på snedden. Skevt SEB, som inte låter en cancerdrabbad pensionbssparare få ut sina pensionspengar på kortast möjliga tid
Skevt SEB, som inte låter en cancerdrabbad pensionbssparare få ut sina pensionspengar på kortast möjliga tid. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Per Falk har pensionssparat sedan han var 30, nu när han drabbats av cancer låter inte SEB honom ta ut sina pensionspengar på kortast möjliga tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen fyllde Per Falk 65 och han planerar att börja ta ut full pension till sommaren. Han har både blodcancer och prostatacancer, vilket gör att han vill ta ut sina pensionspengar på kortast möjliga tid, fem år, skriver Expressen.

Han har cirka tio olika tjänstepensioner och det har gått bra att ta ut dem på fem år, men inte den privata pensionsförsäkring han började spara i 1989.

Den är i dag värd cirka 470 00 kronor före skatt och enligt försäkringen han tecknade ska utbetalningstiden vara livsvarig.

Diskriminerande

Det verkade först som han skulle få ta ut pengarna på fem år, men efter att sanningsenligt ha fyllt i en hälsodeklaration som krävdes fick han nej.

De hänvisade till att han på grund av cancern räknades till en grupp ”där risken i genomsnitt är större”, skriver Expressen.

Per Falk ska nu få pengarna utbetalda på tio år, det tycker han är diskriminerande och frågar sig vad SEB vinner på det här.

“Det är mitt sparande som jag trodde jag skulle ha tillgång till. Så man blir ju rätt arg faktiskt. Sen vet jag att jag får pengarna på tio år. Men det finns en uppenbar risk att jag inte är med i tio år till”, säger han till Expressen.

ANNONS
ANNONS

SEB:s kommentarer

SEB skriver i ett mejl till News55 att pensionsförsäkringar innehåller försäkringsrisker för både försäkringsbolaget och försäkringstagaren.

Det gör enligt SEB att ändringar som medför ändrad försäkringsrisk måste godkännas av försäkringsbolaget och då kan det behövas en hälsoprövning.

Den som tecknar en pensionsförsäkring kan välja återbetalningsskydd och vem som får pengarna om den försäkrade dör innan pensionskapitalet betalas ut. 

“Om man väljer bort ett återbetalningsskydd får man i gengäld en förstärkt pension i form av så kallade arvsvinster som tillförs regelbundet”, skriver SEB i sitt mejl.

SEB skriver vidare att: ”schablonmässigt ger dessa arvsvinster 3–5 procent i extra pensionskapital på en försäkring där utbetalningen startar vid 65 års ålder och utbetalas under 5 år, men vid livsvarig utbetalning är den procentandelen betydligt högre”.

Arvsvinsterna kommer från andra personer som tecknat pensionsförsäkringen som avlidit och som också har valt bort återbetalningsskyddet. 

”Det innebär i praktiken att eventuella ändringar av försäkringen måste godkännas av försäkringsbolaget för försäkringskollektivets räkning och att en hälsoprövning kan behövas”, skriver SEB i ett mejl till News55.

ANNONS

Enligt SEB kan därför även ändring av utbetalningstid från livsvarig till en kortare utbetalningstid innebära att en hälsoprövning behövs. 

SEB påtalar även att de här villkoren är generella för alla försäkringsbolag. 

Tips: Ger mer än 30 års pensionssparande

Det finns ett sätt att få ut högre pension som är mer effektivt än att pensionsspara i 30 år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS