News55

SPF Seniorerna: Hela pensionssystemet behöver ses över

Till vänster, ett pensionskuvert i en brevlåga. Till höger, SPF Seniorenas förbundsordförande Eva Eriksson. SPF Seniorerna är positiva till en översyn av pensionssystemets grundskydd men tycker att hela systemet behöver ses över.
SPF Seniorerna är positiva till en översyn av pensionssystemets grundskydd men tycker att hela systemet behöver ses över. Till vänster (Foto: TT/Anders Glans/PPM) till höger, SPF Seniorenas förbundsordförande Eva Eriksson. (Foto: SPF Seniorena)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 dec. 2024Publicerad: 13 dec. 2024

I veckan meddelade företrädare för Pensionsgruppen att de vill se över pensionssystemets grundskydd, SPF Seniorerna tycker att det är bra, men att det behövs mer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grundskyddet i pensionssystemet är som ett lapptäcke och består av flera olika system och är svårt att förutse, därför vill partierna i Pensionsgruppen nu se över det.

Steg i rätt riktning

SPF Seniorerna tycker att en översyn av hela pensionssystemet behövs, men att det här är ett steg i rätt riktning.

SPF Seniorenas förbundsordförande Eva Eriksson säger att om grundskyddet i pensionssystemet kan förenklas är det definitivt är ett steg i rätt riktning.

“I dag är det en komplicerad mix av olika tillägg med olika beräkningsgrunder. Två individer med samma inkomstpensionsnivå kan få olika belopp i grundskyddet. Det behöver ses över och göras mer begripligt”, säger hon i ett pressmeddelande.

Måste löna sig att arbeta

Eva Eriksson säger vidare att det är väldigt viktigt att grundskyddet renodlas samt att det främst bör finnas för dem som har haft ett lågt intjänande till sina pensioner, och inte som i dag, för tre av fyra pensionärer.

Enligt henne är anledningarna till att tre av fyra pensionärer i dag får någon del av grundskyddet utbetalt att skyddet har byggts ut och att inkomstpensionen blir mycket lägre än ambitionen var när pensionsreformen infördes.

ANNONS

För systemets legitimitet menar hon att det är grundläggande att det lönar sig att ha arbetat, vilket det för väldigt många inte gör idag. Enligt henne måste pensionsavgiften höjas.

Inte lappa och laga

Garnatipensionen är en del av pensionssystemets gryndskydd och i dag får mer än varannan pensionär del av den.

Förra året sade Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren till Svenskt Näringsliv att garantipensionen är en väldigt märklig förmån.

“De olika delarna i pensionssystemet hänger tätt ihop. Vi vill därför understryka vikten av att se över systemet i sin helhet på en och samma gång. Att lappa-och-laga i skilda delar av systemet vid olika tidpunkter har fört oss till den situation vi har idag. En helhetssyn måste till, och göras på en och samma gång”, säger Eva Eriksson i pressmeddelandet.

Partierna överens: Pensionssystemet måste bli enklare

Riksdagspartierna tycker att det grundläggande skyddet i pensionssystemet behöver bli enklare och att det borde ses över.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS