News55

Viktiga förändringen för din pension 2025 – kan sänka din skatt

Pension
Staffan Ström, i mitten, är pensionsexpert på Alecta. Bilden är ett montage. Foto: Alecta, Canva
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 02 jan. 2025Publicerad: 02 jan. 2025

För dig som tar ut pension kan det vara bekymmersamt att börja jobba igen, även på deltid, eftersom du då riskerar att få en skattesmäll. Men inte nu längre. Här är knepet som kan sänka din skatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med årsskiftet kan du pausa uttaget av tjänstepension hos de flesta pensionsbolag. Det innebär att du själv kan välja lättare mellan arbete och pension utan att råka ut för en skattesmäll. Det berättar Staffan Ström, som är pensionsekonom på pensionsjätten Alecta.

MISSA INTE: Nu byts alla Sveriges samtliga körkort – gäller från årsskiftet

Skatt som en höginkomsttagare trots låg pension

Fram tills nu har det kostat dyrt för den som vill börja jobba samtidigt som de tar ut pension. Detta eftersom pensionärer redan har en inkomst, som de inte kan stänga av, i form av tjänstepensionen. När någon exempelvis hade en pension på 20 000 kronor och sedan börjar jobba och får en lön på 40 000 kronor, så blir de tvungna att skatta statlig skatt för höginkomsttagare.

Detta trots att varken lönen eller pensionen är särskilt hög.

ANNONS

Sänkt skatt för dig över 65

Men från och med nu sker flera förändringar som gör att du slipper problemen. Dels höjs gränsvärdet för den statliga inkomstskatten rejält om du fyller eller redan fyllt 66 år 2025. Du kan nu ha en årsinkomst på 733 200 kronor utan att behöva betala statlig skatt.

Det kan jämföras med gränsen för de yngre, som måste betala en statlig inkomstskatt redan vid 643 100 kronor i årsinkomst.

ANNONS

Pausa din pension

Men om du ändå riskerar att slå i taket kan du kanske känna för att antingen jobba mindre. För att du ska kunna jobba så mycket som du vill har Regeringen nu istället infört en möjlighet att pausa uttaget av tjänstepension.

Pensionsjätten har ordet

Det har Dagens PS skrivit om tidigare, när de intervjuade Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

“Det här är riktigt bra och något vi på Alecta jobbat för i mer än 10 år”, säger han till tidningen.

Alecta får ofta mejl och samtal från människor som efter något eller några år som pensionärer vill börja jobba igen, och då vill de att pausa sina tjänstepensionsutbetalningar. Detta för att spara pensionspengarna till framtiden. Men även för att undvika en onödigt hög skatt.

Olagligt att pausa pension

“Hittills har det konstigt nog varit olagligt att pausa sin tjänstepension, men nu blir det äntligen möjligt tack vare att politikerna ändrat i lagen”, berättar han.

ANNONS

Om du vill ducka för den statliga pensionen, eller bara spara tjänstepensionspengarna till ett senare uttag när du kanske behöver pengarna mer, så kan du nu pausa ditt uttag hos de flesta pensionsbolag.

Vissa tjänstepensioner kan eventuellt inte ha kommit igång med möjligheten att pausa tjänstepension, eftersom det är många IT-system som ska vara på plats. De stora tjänstepensionsbolagen har därför dispens till senare för att få ordning på allt från Regeringen.

Läs mer om ekonomi:

Skatteverket ska fånga bedragare – och rädda 100 miljoner

Så får du stenkoll på hur du maxar din pension – fem enkla steg

Pensionsmyndigheten: Så kan du se din pension 2025 “redan nu”

Experten: Fonderna med bäst avkastning – Så tjänar du 21 000

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]