News55

Pensionsmyndigheten: Så aktar du dig för smällen efter nyår

Pensionsmyndigheten
Pengarna ska räcka länge. Skatta inte bort allt i onödan. Bilden är ett montage. Foto: Canva
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 23 dec. 2024Publicerad: 23 dec. 2024

Ju fler utbetalare du har av din pension, desto större är risken för att du åker på en rejäl skattesmäll efter nyår. Så här gör du för att undvika fällan, berättar Pensionsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du måste själv se till att rätt skatt dras på din pension och andra inkomster. Därför är det viktigt att du ser till att det inte dras för lite eller för mycket skatt.

MISSA INTE: Experten: Höginkomsttagarna får mest efter nyår, här är förlorarna

Pensionsmyndigheten: Hög skatt i onödan

Har du många utbetalare är det särskilt vanligt att pensionärer betalar för lite skatt första året efter pensioneringen. Då kan man få en rejäl skattesmäll i deklarationen.

Men det finns också en risk att du betalar för mycket i skatt helt i onödan. Om du inte ser till att dina inkomstnivåer hamnar rätt, finns en risk att du måste betala höginkomsttagarskatt trots att dina inkomster egentligen inte är särskilt höga alls.

ANNONS

Pensionsmyndigheten: Risken är stor att göra fel

Och ju fler utbetalare av inkomst du har desto större är risken att du råkar göra fel, skriver myndigheten.

Din huvudsakliga arbetsgivare eller utbetalare drar din huvudsakliga skatt. Det är oftast Pensionsmyndigheten, men om du är höginkomsttagare är det troligen snarare en eller flera tjänstepensionsbolag som står för de största utbetalningarna.

ANNONS

Och om du jobbar efter pensioneringen är det istället arbetsgivaren som troligen kommer betala dina största inkomster. Du kan lätt se på minPension.se eller som inloggad på Pensionsmynidgheten.se vilka inkomster som är störst och vad du borde betala i skatt.

Undvik fällan genom att själv höra av dig till Pensionsmyndigheten, Skatteverket, din tjänstepensionsutbetalare eller din arbetsgivare, beroende på vem som är din huvudsakliga utbetalare, och be dem ändra din skatt som du betalar varje månad för att vara säker på att betala rätt belopp.

Lägre skatt på pension när du är äldre

Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Det gäller för dig som är född 1957-1959. Du som är född 1960 får det förhöjda grundavdraget från januari det år du ska fylla 68. För senare årskullar är det inte beslutat än från vilken ålder det förhöjda grundavdraget kommer att gälla.

Tar du som är född 1957-1959 ut din pension det år du fyller 67 blir din skatt lägre än om du exempelvis tar ut din pension mellan 63 och 66 år (beräknat på samma pensionsbelopp). Det förhöjda grundavdraget gäller från det 67:e levnadsåret även för dig som tagit ut pensionen tidigare.

Du kan se alla dina skattepliktiga
inkomstuppgifter hos Skatteverket. Skatteverket (Länk till annan webbplats)

Läs mer om ekonomi:

460 eller 1 590 kronor – hur mycket mer pension får du nästa år?

ANNONS

Pensionsmyndigheten: Dags att gå i pension 2025? Så ansöker du

Finland tar efter Sverige 2025: Tusentals får noll euro i pension

Viktigaste skälet till att inte gå i pension vid 65: “Okänd regel”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]