News55

Ränta 2025: Ska jag binda mitt bolån eller inte?

bolån
Det blir billigare att skaffa bolån. Bilden är ett montage. Foto: Canva
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 19 dec. 2024Publicerad: 19 dec. 2024

Riksbanken har sänkt styrräntan. Det innebär att du som har rörligt bolån kan räkna med ytterligare en välkommen räntesänkning inom ungefär 3 månader. Men om du binder räntan kan du faktiskt få ta del av räntesänkningen redan nu. Så, är det en bra idé?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen sänkte Riksbanken styrräntan till 2,5 procent. Styrräntan är ledande för Sveriges bankers räntor för både utlåning och inlåning.

MISSA INTE: El och räkningar: Ellevio inför ny elavgift efter nyår

Hur påverar det ditt bolån?

Inlåningsräntan är räntan på exempelvis sparkonton, och är ofta låg eller obefintlig, beroende på styrräntan. Utlåningsräntan, dvs räntan du betalar på dina lånade pengar från banken, är ofta betydligt högre än styrräntan, men aldrig under den.

Och när Riksbanken nu sänkte räntan var det goda nyheter för många bostadsägare, även om det var en väntad lättnad.

”Sänkningen från Riksbanken är ingen skräll men ändå en välkommen julklapp till alla landets bostadsägare. Nu börjar vi komma ner till en räntenivå som på allvar ger förutsättningar för en bättre balans på bostadsmarknaden”, säger Johan Engström, VD för Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Nu väntar ett ekonomiskt osäkert 2025 och det är svårt att med säkerhet säga när nästa räntesänkning kommer. SEB tror på två till sänkningar nästa år, i januari och mars. Men Handelsbanken tror åtminstone på en sänkning i januari.

Så ska jag binda mitt bolån eller inte?

ANNONS

Robert Boije, chefsekonom på statliga SBAB, tror att rörlig ränta är bäst för de flesta.

”En genomsnittlig bolånetagare i Sverige har inte så höga lån och har goda marginaler i sin ekonomi. Då brukar jag alltid säga att i genomsnitt över tid är det oftast billigare att ligga med rörlig ränta än att binda räntan”, säger han till Avanzas nyhetssajt Placera.

Små marginaler?

Men om du har ett stort lån och små marginaler, så kan du faktiskt få lägre ränta redan nu om du binder räntan, och då kan det vara ett klokt val.

”Om man däremot har lite mindre marginaler i sin ekonomi, sitter med stora lån och inte sover gott på natten, då är det faktiskt ett ganska bra läge att gå in och binda räntan.”

Läs mer om ekonomi:

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]