News55

Räntefrossa sänkte börsen

Artikelbild
Börsen backar efter torsdagens kraftiga kurslyft. Arkivbild (Foto: Erik Simander/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Stockholmsbörsen backade på torsdagen i linje med ledande Europabörser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Breda OMXS-index föll 1,7 procent efter oväntat hökaktiga signaler från USA:s centralbank dagen innan.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tappade Nibe Industrier och kullagerjätten SKF mest, ned 5,7 respektive 4,3 procent. Men nedgången var bred: 21 av 30 aktier stängde på minus.

Utanför OMXS30 föll Volvo Cars för andra dagen i rad, ned 7,2 procent, efter EU:s hot att höja tullarna på elbilar från Kina.

Varuhuskedjan Rusta gick mot strömmen med ett kurslyft på 8,3 procent. Bolagets bokslut visade på minskad förlust, och där fanns också ett förslag om höjd aktieutdelning.

Det finansiellt pressade fastighetsbolaget SBB var också på plussidan – upp 1,5 procent – efter besked om att långivare kan omvandla sina obligationer till aktier för motsvarande 2,5 miljarder i Sveafastigheter.

Börser i hela världen tyngdes på torsdagen av minskad riskaptit sedan den amerikanska centralbanken Federal Reserve i sitt senaste räntebesked skruvat ned förväntningarna i sin så kallade “dot plot”, som visar vilken styrränta Fed-ledamöterna räknar med framöver.

Det blir bara en sänkning i år enligt beskedet, vilket kan jämföras med tre sänkningar i förra prognosen. Sannolikheten i prissättningen på räntemarknaden pekar samtidigt på två sänkningar i år.

Feds styrränta är en avgörande faktor för börsklimat, valutakurser och räntenivåer i hela världen och påverkar även utrymmet för andra centralbanker att justera sina styrräntor.

ANNONS

Index på börserna i Frankfurt och Paris gick ned cirka två procent. Londonbörsens tappade knappt en procent.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS