News55

Så får du stenkoll på hur du maxar din pension – fem enkla steg

pension
Det finns allvarliga fällor att ducka för om du vill undvika att bli fattigpensionär, varnar Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten. Bilden är ett montage. Foto: Canva, Pensionsmyndigheten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 31 dec. 2024Publicerad: 31 dec. 2024

Känns allt med pension lite krångligt? Är du orolig för att du ska sluta som en luspank fattigpensionär? Med fem enkla steg kan du få stenkoll, och kan sedan se till att maxa din pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns många fallgropar att trilla ner i för dig som pensionssparare. Men utan koll kan det lätt kännas omöjligt att göra något åt det.

Som tur är finns det gott om enkla tips för att stenkoll.

“Målet är inte att bli pensionsproffs”, säger Andrus Lipka Terras, i en intervju på Aktiespararnas Förenings hemsida.

Han är pensionsexpert på Nordea.

MISSA INTE: Pensionsmyndigheten: Så kan du se din pension 2025 “redan nu”

Ta hjälp av en rådgivare?

“Har du problem med elen ringer du en elektriker, du försöker ju inte agera som elektriker själv. Tänk likadant här. Det finns rådgivare att ta hjälp av. Ta kontakt och boka in ett möte i kalendern så att det blir av. Då har du kommit en bra bit på väg”, säger Andrus Lipka Terras.

ANNONS

Pensionsmyndighetens råd: Missa inte viktiga byggstenen

ANNONS

Att ta hjälp av rådgivare är hans tips. Men det finns också mycket du kan göra själv. Som att ha koll på din tjänstepension. Det säger Monica Zettervall till fackförbundet Vision. Hon är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

När du söker nytt jobb kan du stirra dig blind på lön och semester, men helt missa din tjänstepension. För många står tjänstepensionen för en bra bit över hälften av all inkomst på ålderns höst. För att inte sumpa de miljonerna gäller det att ha koll från början.

Monica Zettervall säger så här:

“Se till att du får tjänstepension via arbetsgivaren. Fråga vid anställningsintervjun. Om svaret är nej bör du kräva högre lön så att du själv kan spara för att kompensera”, säger hon till Vision.

Samla din pension

Din tjänstepension ligger och gror under många år och årtionden på ett eller flera konton. Flera, om du haft flera olika pensionsbolag med olika kollektivavtal eller andra tjänstepensionslösningar. Om du samlar alla tjänstepensioner på så få konton som det går, så är det lättare för dig att få koll.

Du vill inte heller skjuta upp ditt pensionssparande för länge.

“Ju tidigare i livet du börjar spara och gör aktiva val desto bättre är det, men med det sagt är det aldrig för sent att börja. Många tänker ”det är långt kvar till pensionen” men så plötsligt står man där. Börjar du spara tidigt kan du spara mindre varje månad, det finns mer tid för pengarna att växa”, säger Andrus Lipka Terras på Nordea.

ANNONS

Dessutom kan det vara värt att spara till pensionen tidigt. Inkomstpensionen, PPM-pensionen och tjänstepensionen tar dig en bra bit på vägen. Men ett privat sparande kan ge dig den guldkant du behöver.

“Många underskattar hur många år man ska leva livet som pensionär och tar ut stora delar av pensionen på väldigt kort tid”, säger pensionsekonom Mattias Munter på Skandia, skriver Aktiespararna.

Läs mer om ekonomi och pension:

Pensionsmyndigheten: Så kan du se din pension 2025 “redan nu”

Experten: Fonderna med bäst avkastning – Så tjänar du 21 000

Ny skatt redan 1 januari – viktigaste förändringarna för din plånbok

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]