News55

Så mycket sparar svenskarna i månaden

Pengar under madrassen. Svenskarna har börjat spara mer, men hur mycket sparar de? Här får du svar
Svenskarna har börjat spara mer, men hur mycket sparar de? Här får du svar. (Foto: TT/Jonas Ekströmer/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Svenskarna har börjat spara mer och enligt en sparekonom är det den senaste tidens höga inflation och höga räntor som har bidragit till det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza, säger att intresset för att investera i aktier och fonder generellt är stort i Sverige, det rapporterar Nyheter 24.

Hos Avanza har man sett en tydlig ökning av det här intresset.

“Antalet kunder har ökat hos oss och passerade nyligen 2 miljoner vilket är ungefär 100 000 fler än i december 2023. Fler än 7 av 10 fondsparar privat och 2,3 miljoner privatpersoner äger aktier”, säger han till Nyheter 24.

Han tror att den tid vi gått igenom, med hög inflation och stigande räntor, har gjort att fler förstår hur viktigt det är att ha ekonomisk trygghet.

Många sparar varje månad

Den genomsnittliga summa som sparas varje månad varierar, SEB:s undersökning Sparkollen juli 2024 visar att svenska hushåll i genomsnitt sparar 6 306 kronor i månaden och att 87 procent månadssparar.

Enligt undersökningen planerar svenska hushåll primärt att spara mer pengar de närmaste sex månaderna, särskilt i fonder.

Philip Scholtzé säger att han har en egen sparmetod som han tycker är bra.

ANNONS

“Jag tycker att 90/10-regeln är en bra tumregel för den som funderar på hur stor del av lönen som ska sparas. Lev för 90 procent nu och spara 10 till framtiden”, säger han till Nyheter24. 

ANNONS

Riksbanken sänkte styrräntan

Hos Avanza ligger kundernas genomsnittliga månadssparande i fonder just nu på 2 400 kronor i månaden, men summan varierar.

Philip Scholtzé berättar att i en undersökning som Fondbolagens förening publicerade år 2022 svarade 55 procent att de sparar mellan 2 000 och 5 000 kronor i fonder varje månad. 

Enligt honom sparar totalt 16 procent av Avanzas kunder mer än 5 000 kronor i månaden.

Riksbanken sänkte styrräntan den 20 augusti och har flaggat för att det kommer komma fler sänkningar, något som kommer ge lägre boräntor samt lägre sparräntor, och som kanske framöver även kommer påverka svenskarnas vilja att spara.

Rådet i börsfrossan: Låt ditt sparande vara

Börsoron runtom i världen tilltar. Hur ska småspararen tänka kring sitt sparande?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS