News55

Små prisökningar på normaliserad bomarknad

Artikelbild
Bostadsmarknaden i storstäderna är drivande för prisökningarna. Arkivbild. (Foto: Fredrik Persson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Bostadsmarknaden präglas av ett allt större utbud och fler försäljningar. Priserna – som ökar för sjätte månaden i rad – ser ut att plana ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marknaden har normaliserats de senaste månaderna, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Juni bjöd på relativt små prisökningar. Priserna på bostadsrätter steg med 0,2 procent jämfört med maj, medan priserna på villor ökade med 0,7 procent, visar Svensk Mäklarstatistiks månadsmätning.

Bortsett från pandemiåren brukar det se ut så här i juni, att bostadsrättspriserna i princip står stilla medan villapriserna går upp litegrann, säger Hans Flink.

På årsbasis har bostadsrättspriserna klättrat 2,4 procent och villapriserna 1,4 procent. Priserna på fritidshus har däremot fallit 1,7 procent på ett år.

Storstäderna drivande

Att bostadsmarknaden vaknat till liv, efter Riksbankens räntesänkning i maj och prognos om upp till tre sänkningar i höst, är tydligt. På tre månader är prisuppgången på bostadsrätter 3,4 procent och för villor 3,0 procent.

I de stora städerna drivs det på ännu mer. Bostadsrätter i Storstockholm och Storgöteborg har faktiskt gått upp 7 procent sedan årsskiftet och villorna 6 procent, säger Hans Flink.

Också antalet bostadsaffärer fortsätter att stiga. Under det andra kvartalet såldes 44 700 bostäder – en ökning med 14 procent jämfört med samma period 2023.

ANNONS

Totalt har det hittills i år sålts 82 100 bostäder, vilket är en uppgång med 12 procent.

Det är en normaliserad marknad nu. Under pandemin var det alldeles för många försäljningar och de två senaste åren har det varit för få. Vi har ett uppdämt flyttbehov och nu ser vi hur det betas av, säger Flink.

ANNONS

Jämförelsevis höga

Johan Nordenfelt, informationschef på fastighetsförmedlingen Erik Olsson, tror på en mjuklandning “där inflation och räntor sjunker ungefär som bostadsmarknaden räknar med”.

“Vi räknar fortfarande med att styrkan visar sig i form av att det säljs många bostäder, snarare än att priserna stiger särskilt mycket eftersom dagens bostadspriser är jämförelsevis höga om man tar hänsyn till räntenivån”, skriver han i ett mejl.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, gör en liknande analys:

“Räntorna är på väg ner och det gör att fler svenskar känner sig trygga med att köpa en ny bostad.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS