News55

Jobbonärer på distans kan göra flyttklipp

En man jobbar utomhus. Den som jobbar på distans inom teknikindustrin har nu chansen att få bidrag för att flytta till en lantlig region i Spanien
Den som jobbar på distans inom teknikindustrin har nu chansen att få bidrag för att flytta till en lantlig region i Spanien. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

En glesbefolkad region i Spanien erbjuder sig att betala digitala nomader och distansarbetare inom teknik över 170 000 kronor om de flyttar dit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den autonoma regionen Extremadura, i Spanien, har en av landets minsta befolkningar och är dessutom en av landets minst utvecklade regioner, det skriver Euronews.

Över 22 miljoner kronor

Där har den lokala regeringen nu anslagit 2 miljoner euro, cirka 22,7 miljoner kronor, för att locka till sig 200 digitala nomader och distansarbetare, det rapporterar CNBC.

Extremaduras lokala regering erbjuder upp till 15 000 euro, motsvarande upp till 170 506 kronor, i bidrag för personer som flyttar till området i minst två år.

Det här är en del av ett pågående återbefolkningsprogram som kallas Bo i Ambroz.

Enligt ett pressmeddelande från Extremaduras regering hjälper programmet ”dessa människor genom att erbjuda dem information om de olika tjänster de kan hitta i regionen: tillgängliga bostäder, åkermark och allt som behövs för att påskynda deras ankomst”.

ANNONS

Vill undvika avfolkning

Huvudsyftet med erbjudandet är att undvika avfolkning på landsbygden och Ambrozdalen i provinsen Cáceres är enligt pressmeddelandet ett område som lider av konstant förlust av befolkning och tjänster.

ANNONS

Förutom att de erbjuds ekonomisk hjälp för att flytta dit, kommer de som väljer att göra det även få en låg levnadskostnad eftersom mycket är billigare där.

Både personer som bor i andra områden i Spanien och personer som bor i andra länder är välkomna att söka bidraget, det gäller även utländska medborgare.

Dagens PS listar de kriterier som gäller för att ansöka:

  • Du får inte ha bott i Extremadura under de senaste sex månaderna.
  • Du måste ha laglig rätt att bo i Spanien.
  • Du behöver vara distansarbetare inom teknik.

Ansökningar

Möjligheten att söka bidragen kommer enligt Euronews troligtvis öppna i mitten av september, och myndigheterna säger att ansökan kommer hållas öppen så länge det finns pengar kvar.

Ansökningar måste göras elektroniskt med hjälp av Extremadura General Electronic Access Point.

De som söker bidragen måste ha ett digitalt certifikat eller elektroniskt spanskt ID-kort som möjliggör elektronisk identifiering.

ANNONS

Fördelning av bidragen

Kvinnor, ungdomar under 30 samt de som flyttar till orter i Extremadura med en befolkning på mindre än 5 000 är berättigade till ett bidrag på 10 000 euro, motsvarande 113 670 kronor. 

Andra kommer få ett bidrag på 8 000 euro, cirka 90 937 kronor.

Den första kategorin bidragstagare kommer efter två år få en andra utbetalning på 5 000 euro, cirka 56 835 kronor, om de väljer att stanna ytterligare ett år. 

De andra andra får då ytterligare 4 000 euro, ungefär 45 468 kronor., det skriver Euronews.

Var femte svensk: Därför vill vi fly Sverige

Många svenskar överväger att ta sitt pick och pack och lämna landet. Kan du gissa varför?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS