Finansinspektionen varnar för att ta råd som rör din ekonomi från sociala medier. Där blandas goda och dåliga råd från influencers med rena bedragare på Facebook och Instagram.
Riskfullt att ta råd om din ekonomi från Facebook och Instagram
Mest läst i kategorin
Det är allt vanligare att det sprids ekonomiska tips i sociala medier. Och vissa influencers har varit snabba att slå mynt av trenden. Intresset är stort och de finansiella sociala medie-profilerna kallas för finfluencers.
Välvilliga privatpersoner tävlar nämligen om uppmärksamhet med rena bedragare, varnar Dagens Industri.
MISSA INTE: Här är din nya, höjda skatt sedan nyår: Kommun för kommun
Finansinspektionens varning: “Om någon säger att de ska göra dig jätterik”
Men vilka man ska lita på är inte självklart och Finansinspektionens konsumentskyddsekonom Moa Langemark har gått ut och varnat för att lita på främlingar på nätet gällande dina egna pengar.
”Men man ska helt klart dra öronen åt sig när man ser någon prata om säkra snabba investeringar: något som kommer att gå rakt upp och göra dig jätterik. Det är ganska vanliga knep man använder sig av när man vill locka in konsumenter i sådant som inte är bra för dem”, säger Moa Langemark till Di.
MISSA INTE: Glädjebeskedet: Så många får högre pension än de kunde tro
Senaste nytt
Din ekonomi är ditt ansvar
Stort intresse för privatekonomi
På sociala medier är intresset skyhögt för ekonomi.
Det har gjort att man bland annat skapat en hel underavdelning för aktier och börshandel på Tiktok, som kallas Stocktok.
Fintwit är en hashtag för finansiella råd på X, tidigare twitter. Och även på Facebook sprids ekonomiska budskap.
Men även om kunskapsintresset är stort så kan intresset av att bedra sparare vara ännu större bland internets ogärningsmän.
Någon som vill investera på börsen inför 2025 eller förhandla om sitt bolån riskerar att lockas in i investeringsbedrägerier av lurendrejare, exempelvis.
”Det finns en stor bredd där ute. Det är helt avgörande att man som konsument är uppmärksam och känner till de olika fenomenen och inte litar blint på information man får till sig via sociala medier”, säger FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark till tidningen.
Se upp för det här
Ta gärna emot tips om hur du kan minska din konsumtion av onödiga saker, eller lägga undan mer pengar på sparande. Men om du uppmanas att göra särskilda investeringar så ska du veta vad det är för avsändare på råden och tipsen. Annars riskerar du att göra dåliga investeringar för din plånbok.
Och om någon vill komma åt din dator eller ditt bankid så ska du dra öronen åt dig, och istället ringa polisen. Det ska du aldrig tillåta.
Finansinspektionen har varningslista med 10.000 oseriösa företag. Bara under det 2024 har tusentals företag lagts till på listan.
Dessutom finns det lurendrejare som sprider sina falska budskap på Snapchat, discord och faktiskt även dejtingappar.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.