Att spara energi i hemmet kan minska kostnader betydligt, samtidigt som det är miljövänligt. Här är några praktiska åtgärder för att göra ditt hem mer energieffektivt.
Så enkelt sparar du tusenlappar i hemmet
Mest läst i kategorin
När det handlar om ekonomi är det just energikostnader som rusat i höjden under de senaste åren. Det har slagit hårt mot småhusägare och nu har föreningen Villaägarna – som representerar 230 000 hushåll – satt ned foten foten och kräver sänkta kostnader.
Tidningen Land berättar om hur du kan spara in på energikostnader. Här är några av tidningens förslag:
1. Effektiv uppvärmning
Uppvärmningen står för en stor del av energikostnaden i hemmet, särskilt om du använder el. Installation av en luftvärmepump kan halvera elförbrukningen, framför allt i hus med öppen planlösning. Luft- och vattenvärmepumpar är ett annat alternativ som kan bidra till både vattenburen värme och varmvatten.
Senaste nytt
2. Sänk temperaturen
Enligt Vattenfall kan varje grads temperatursänkning minska uppvärmningskostnaderna med cirka fem procent. En inomhustemperatur på 20–21 grader rekommenderas för komfort och ekonomi. För större hus kan vissa rum stängas av eller temperaturer sänkas i rum som sällan används – precis som man gjorde förr i tiden.
3. Förbättra isoleringen
Dålig isolering leder till högre energiförbrukning eftersom värmen lättare sipprar ut och kyla tränger in. Att tilläggsisolera dörrar, fönster, tak och väggar kan minska kostnaderna avsevärt. Tänk på att god ventilation är viktigt, särskilt i källare och på vinden, för att undvika fuktproblem.
4. Hantera varmvattnet
Varmvatten kan vara en energislukare i villor. Investera i energieffektiva varmvattenberedare och överväg energismarta lösningar som pellets- eller vedkaminer med vattentank. Kortare duschar och snålspolande duschmunstycken hjälper också till att spara. Att koka vatten i vattenkokare i stället för på spisen och att använda diskmaskinen i stället för att diska för hand kan minska energiförbrukningen.
5. Optimera golvvärmen
Golvvärme är bekvämt men kan vara energikrävande. Ställ in temperaturen så att den matchar övriga huset. Under sommaren kan golvvärmen stängas av helt, förutsatt att isoleringen under är tillräckligt bra för att undvika fukt. Vattenburen golvvärme är mer energisnål än eldriven.
6. Stäng av handdukstorken
En handdukstork som alltid är på kan dra onödigt mycket el. Slå av den när den inte behövs.
7. Välj energismarta vitvaror
Kyl, frys och spis är de största energislukarna i hemmet. Investera i vitvaror med hög energiklass, och använd dem smart: undvik att sätta in varma rätter i kyl eller frys, se till att packningen på dörrarna är tät, och använd eftervärmen i ugnen. Fyll disk- och tvättmaskinerna innan du sätter igång dem för att spara in på elförbrukningen.
Läs också:
Villaägarna kraftsamlar mot orimliga energipriser
Varnar: Höjd skatt kan ge högre elpriser
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.