News55

Spotifys Daniel Ek i ny attack mot Apple

Daniel Ek, vd och medgrundare på Spotify, går till ny attack mot hur Apple använder sin ställning som stor mobilplattform. Arkivbild (Foto: Terje Pedersen/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Daniel Ek går till ny attack mot Iphonetillverkaren Apple på en pressträff i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han passar samtidigt på att slå ett slag för fler rimligt prissatta hyresbostäder, för att det ska gå att få fler talanger inom tekniksektor att välja att testa att jobba i Sverige.

“Det en sorts skatt som inte går att förstå varför den ska tas ut. Plattformen tillför ju inget värde”, säger Daniel Ek om Apples 30-procentiga avgifter på bland annat försäljning av böcker via appar på Iphone.

Kritiken har framförts av Ek vid flera tillfällen tidigare.

“Inte ens hälften”

Apples avgift tas ut före det att ett företag som Spotify ska täcka sina kostnader för inläsning, leveranssystem, returtjänster, kundkontakter och så vidare, enligt Ek. Och den innebär att det bara blir 40–50 procent kvar till den som skapat ett verk.

“Inte ens hälften”, säger Ek.

Ett annat problem är att Apple inte delar med sig av information om vem som köper vad, vare sig till den som skrivit en bok eller till distributörer som Spotify.

“Det är på grund av detta ingen poäng för Spotify att erbjuda denna funktion”, säger han.

ANNONS

Han välkomnar regleringar och beslut i EU och Storbritannien för att begränsa Apples möjlighet att utnyttja sin dominanta ställning, men vill se tuffare regleringar och hårdare tillämpning av regelverken framöver.

På en fråga från publiken om vad Sverige kan göra för att stimulera tillväxt i techsektorn i Sverige är svaret tydligt.

“Det enskilt största problemet som ekosystemet av teknikbolag i Sverige har för närvarande är svårigheterna att hitta bostäder till rimliga priser”, säger han.

ANNONS

Vill se mer AI-tillämpningar

Hyresbostäder går i princip inte att få tag på om man inte använder svarta pengar, enligt Ek. Och för en ung tekniktalang som vill testa att jobba i Stockholm är det i regel inte aktuellt att lägga mångmiljonbelopp på en bostadsrätt eller villa i en stad som man inte känner till något om eller där man inte vet om man ska stanna.

När det gäller de snabba AI-utvecklingen tycker han att Sverige måste inse att den tekniska utvecklingen kommer äga rum i USA.

“Det tåget har redan gått”, säger han.

För svenska bolag och Sverige gäller det nu i stället att tillämpa AI-teknik.

ANNONS

Vi pratar mycket om riskerna med AI. Men vi måste också börja tillämpa AI. Annars lär sig företag i andra länder att lösa problem mer effektivt än oss.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS