News55

Svag tillväxt bäddar för ny räntesänkning

Artikelbild
De svenska hushållens konsumtion har gått ner. Arkivbild. (Foto: Ali Lorestani/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Sveriges ekonomi fortsätter att utvecklas svagt med låg tillväxt och pressade hushåll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det stärker bilden av att vi snart kommer att få se den andra räntesänkningen, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

BNP ökade marginellt i maj och har krympt något jämfört med ett år tidigare, enligt en preliminär så kallad BNP-indikator från Statistiska centralbyrån (SCB).

Framför allt i hushållens konsumtion har vi sett en svag utveckling under flera års tid i samband med att inflationen och räntorna stigit. Vi ser ingen vändning där, trots att inflationen har sjunkit tillbaka och att räntorna kommit ner lite, säger Andreas Wallström.Men i takt med att räntorna fortsätter ner så räknar vi med att konsumtionen ska vända uppåt framåt hösten.Läget i industrin oroar

Läget för industrin är mer oroande, påpekar Andreas Wallström. Den totala orderingång tog visserligen ett kliv uppåt i maj jämfört med april, men på årsbasis är tappet märkbart.

Normalt sett följer produktionen orderingången väl så det bådar illa för industrin totalt sett. Trenden är svag.

För den som hoppas på nya sänkningar av styrräntan är utvecklingen i den svenska ekonomin sammantaget goda nyheter.

Riksbanken sänkte räntan i maj, vilket var första gången på åtta år. Enligt bankens prognos väntar ytterligare två eller tre sänkningar i år.

Den fortsatta svagheten i ekonomin som vi ser stärker bilden av att vi snart kommer att få se den andra räntesänkningen, nämligen i augusti, säger Andreas Wallström.”En riskfaktor”

ANNONS

Swedbank-ekonomen betonar samtidigt att läget i industrin är ett verkligt orosmoln. Samma fallande trend syns även i till exempel Sveriges viktiga handelspartner Tyskland.

De flesta har bilden av att vi går mot ljusare tider, mycket drivet av lägre räntor, men det här är en riskfaktor för ekonomin.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS