News55

Var glad om du inte får någon skatteåterbäring

En kvinna tittar i mobilen och ser glad ut. I år väntas skatteåterbäringen bli rekordstor, men du som inte får någon ska vara glad, det tycker en privatekonom
I år väntas skatteåterbäringen bli rekordstor, men du som inte får någon ska vara glad, det tycker en privatekonom. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Den här veckan betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dem som gjort ändringar i sina deklarationer eller deklarerat senast den 2 maj. I år väntas återbäringen blir rekordstor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Felicia Schön, privatekonom på Avanza, väntas årets skatteåterbäring bli i genomsnitt cirka 13 000 kronor, det skriver TV4.

Hon säger att det vanligaate misstaget människor gör när de får sin skatteåterbäring är att spendera allt på en gång.

Hantera pengarna så här

Felicia Schön menar att skatteåterbäringen är som vilken lön som helst, varför du bör hantera pengarna med eftertänksamhet när de kommer.

Hon påpekar att du inte heller bör spara dem på ett sparkonto så de äts upp av inflationen och tappar sitt värde. I stället tycker hon att du bör prioritera var pengarna ska gå.

“Man bör utgå från sin ekonomiska situation, var man är och vad man behöver just nu. Är det så att du ligger efter, ja då är det bra att komma i kapp med ekonomin med hjälp av skatteåterbäringen”, säger hon till TV4.

Hon tycker att du i första hand ska betala sådant som måste betalas, sedan betala av på dyra lån, därefter spara så du har en bufftert, sedan spara och investera och sist ha roligt för pengarna.

Hon tycker inte att den som inte får någon skatteåterbäring ska vara ledsen.

ANNONS

“Alla vi som får tillbaka skatteåterbäring har lånat ut av vår lön, som vi hade kunnat ha från början, till staten, skattefritt. Så du ska bara vara glad för att du har haft pengarna från början”, säger Felicia Schön till TV4.

Hit rusar svenskar efter skatteåterbäring: “Fullbokade”

Planerar du en resa i sommar? Då gäller det att vara på hugget. Charterjätten Tui vittnar redan om slutsålda resor efter att många fått sin skatteåterbäring.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS