News55

Varning: Prischock hotar svenska elbilsägare

elbil
Med nya elnätsavgiften blir det riktigt dyrt att ladda elbilen hemma, men det går att undvika kostnadssmällen (se artikel). (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Här är bakgrunden till att du som har elbil nu riskerar en saftig kostnadssmäll, konstaterar Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska elnätsbolag måste införa effektavgifter för att minska behovet av dyr utbyggnad av elnätet.

Följden av det kan bli att elbilsägare åker på skyhöga elnätsräkningar, det rör sig om flera tusenlappar mer i avgifter.

Det skriver Di och förklarar att reformen som ska genomföras senast 2027 berör såväl företag som hushåll.

Vanligt folk får ta största smällen

Smällen blir hårdast mot privatpersoner som laddar sin elbil hemma, exempelvis höjer elnätsbjässen Ellevio sin elnätsavgift med 6 procent från årsskiftet, och samtidigt ersätts dagens elnätsavtal med effektabonnemang.

“Vid sidan av uppvärmningen av hus är laddning av elbilar det som kräver mest effekt. Och att ladda med hög effekt dagtid kommer därför att bli rejält mycket dyrare än med nuvarande modell”, säger David Bjurhall, chef för pris- och regleringsfrågor på Ellevio, till Di.

Sveriges Radio har tidigare rapporterat om att elbilsägare hotas av flera tusenlappar dyrare elnätsavgift med förändringen.

Så hanterar du situationen smartast

ANNONS

Det går att dock att undvika de chockhöga kostnaderna, David Bjurhall berättar mer i artikeln:

“Generellt är det bättre att ladda elbilen med lägre effekt. Och allra bäst med vår prismodell blir att göra det som kräver mest eleffekt – som elbilsladdningen och uppvärmning – på kvällar och nätter”, säger han till tidningen.

Mellan klockan 22 odch 06 på morgonen halveras priset, så det handlar om att så långt det är möjligt att sprida ut kostnaderna för sin laddning under dygnets 24 timmar.

Lär mer på Di.se.

Missa inte: Nytt rekord för begagnade elbilar News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS