100 lokala matprodukter på en dag - det görs godsaker i varenda avkrok

Vi har nog ingen aning om hur mycket god mat som produceras ute "på landet" i Sverige. Men nu vet jag! Fick nämligen nöjet att vara med och testa 100 småskaligt tillverkade livsmedelsprodukter häromdan. Ett oavlönat men synnerligen kul och mättande extraknäck!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Prisbelönta produkter från norr till söder.

Här fanns blåbärsglögg från Hälsingland och vildpotatischips från Skåne och det mesta däremellan. Och här fanns testpersoner från både restaurangskola, krog och medievärld. Samt testledarna och eldsjälarna Ewa och Pelle Agorelius från konceptet Husmansbord, som från högkvarteret i Bergslagen varje år leder jakten på Sveriges bästa landskapsmat. Producenter och lantbrukare får skicka in sina bästa produkter för bedömning och belönas med diplom om de gillas av testpanelen.

Själv fastnade jag speciellt för några godbitar:

-Rabarbermarmelad med ingefära från Johanssons gård i Hjälteby, Bohuslän – en kraftfull smakbomb.

-Jordgubbssylt från Lottaboden i Loos, Hälsingland – kan knappt koka bättre själv!

-Blåbärsglögg från samma producent – ger den klassiska glöggen en ny dimension utan att tränga bort originalsmaken.

-Tunnbrödschips “Cheezps” från Mörsjö Deli i Ås, Jämtland – spröda, läckra, med krämig Västerbottenost och gräslök. Underbart drinktilltugg!

-Larssons vildpotatischips från Viken, Skåne – bara SÅ goda!

-Chokladkakan Jättegod Jul från Malmö chokladfabrik – ljus, läcker choklad med julsmak.

-Sommaräng – en helt sensationell getost från Finnskogens ost, Torsby, Värmland.

-BBQ Pork Belly från Nibble gård, Västmanland – supermört, långkokt och sedan rökt och grillat sidfläsk, smälte i munnen.

Det fanns mycket mer. Och man fick en fin inblick i hur mycket kvalitetsmat som tillverkas i snart sagt varenda avkrok i vårt långa land.

De flesta av de här godsakerna hittar man förstås inte i första taget och sällan eller aldrig i standardsortimenten i de stora livsmedelsbutikerna. Så tack för att ni slår ett slag för landskapsmaten, Ewa och Pelle!

20160902_105524

Här provas det sylt och marmelad för Svensk landskapsmat: Charlie Edvinsson från restauranglinjen på Pihlskolan i Hällefors i full koncentration över testprotokollet.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons