Har roat mig med att läsa etiketter på mat och dryck. Och ser att det bluffas hej vilt! Men så här klarar sig många producenter från att fällas.
Butikshyllorna är fulla av matbluffar
Mest läst i kategorin
Konsumentföreningen Äkta vara utser Årets Matbluff. Man skulle nog kunna utöka verksamheten till Dagens Matbluff.
För förbluffande (haha) ofta går det att hitta varor med namn och bilder på grejer som det inte finns ett spår av i burken/paketet/flaskan.
Bara ett exempel: Hammars sockerfria krusbärsläsk innehåller inte ett enda krusbär:
Den här drycken är i och för sig ganska god, och ett plus får den för att den är sockerfri. Men kolla innehållsförteckningen – bara vatten och kemikalier:
Men nu räddar sig tillverkaren genom att skriva “med smak av krusbär” eller andra bär. Formellt begår man alltså inget fel. Men den som är intresserad av vad en vara innehåller bör kanske titta noga på etiketterna. Där det står “med smak av” – och det gör det ofta – bör man veta att det betyder att det inte finns någon naturlig råvara.
Hade man däremot lagt till aldrig så lite riktiga bär – bara ett enda – så hade man sluppit använda den vaga beteckningen “med smak av”.
Tycker nog att reglerna är lite svajiga här…
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.