Danska dansösens prima charkuterier bakom förstapriset på korvfestivalen

Barn och gamla och alla däremellan älskar korv. Kolla på den här lilla entusiasten - yngst på helgens korvfestival!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Över 5.000 korvvänner frossade i sin favoriträtt på Münchenbryggeriet i Stockholm i helgen. Det provsmakades, såldes och åts korv som aldrig förr.

-Det har nästan gått FÖR bra, sa herrarna i Grynkorvens vänner. De hade slut på grynkorv redan andra dagen av tre.

Korv är gott som det är. Få saker går upp mot klassikern varmkorv (eller wienerkorv, om det ska vara lite finare) med bröd och senap. Men längtar man efter variation i tillbehören, kunde man hitta många roliga varianter på festivalen. Roligast – och godast – var friterad ingefära, som Vesal Fayazi på Stockholms Korvtruck fick pris för på finaldagen. De friterar inlagd ingefära (sån som man äter till sushi), vilket blir sensationellt gott.

Godaste korven tyckte en smakjury var lammkabanossen från Stensåkra Charkuteri & Deli i Småland. Ännu en fjäder i hatten för chefen Birgitta Starck som också fick utmärkelsen Årets Korvprofil för ett par år sen.

2020 års korvprofil driver det fina gamla familjeföretaget Gudruns. Han heter Andreas Ögren och jobbar enligt principen att vägen från hage till mage ska vara så kort som möjligt.  Gudruns kött- och charksortiment består av flera hundra olika artiklar. Gemensamt är att råvarorna kommer från svenska producenter och att all slakt, styckning och förädling sker i egen regi. Dessutom har man egen distribution och levererar direkt till butiker och restauranger.

Kocklegendaren Crister Svantesson jobbar åt Gudruns och sken som en sol tillsammans med kollegan Lena, när utmärkelsen Årets korvprofil till chefen Andreas Ögren och företaget ropades ut:

Vet du förresten vem Gudrun var?

Jo, hon hette Gudrun Folmer-Hansen och var en dansk dansös och skådespelerska som gjorde karriär i Sverige i början och mitten av förra seklet men som hade andra intressen också: hon startade tidigt “Gudruns chark- och smörrebrödsbutik”, ett ställe som matglada stockholmare snabbt hittade till. I dag är företaget 75 år och har över 150 anställda.

Korv produceras med framgång i just familjeföretag. I Sorunda, t.ex., jobbar tre generationer Linqvist med att göra prima korv. En av deras godaste bär t.o.m. släktens namn: Lindqvistare. Och även här har man rott hem titeln Årets korvprofil, för fyra år sen.

En nyhet som jag snappade upp: den folkkäre komikern Johan Glans har gått in i korvbranschen! Nyligen blev han delägare i den restaurang som utsågs till Årets Korvkrog på festivalen i helgen, och som får sitt pris på korvfestivalen i Göteborg i oktober: Södra Kompaniet i Löderup på Österlen.

Fast Johan tänker inte stå i köket.

-Jag är bättre på att äta, säger han. Och det kommer jag att göra ofta på vår krog.

Det är kul att gå runt på korvfestivalen och träffa nya människor. En kille kom fram och ville berätta om sitt mästerverk, en alldeles unik korvpizza:

-Bara pizzadeg och tärnad falukorv, sa han. Ska det vara riktigt exklusivt drar jag på lite ketchup också. Den heter pappa Håkans korvpizza. Ungarna älskar den.

Låter hyfsat gott. Även om den kanske aldrig får något festivalpris…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons