Delikatessen som inte kostar en krona

Gratis! Gott! Görnyttigt! Nässlorna har alla goda egenskaper. Och nu är de på gång. Bara att hämta in - och njuta!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

003

Att nässlan är rena vitaminbomben visste vi nog. En tesked hackad nässla fyller hela dagsbehovet av c-vitamin. Men dessutom lär den lilla brännande växten förebygga såväl skallighet som klimakteriebesvär och eksem. Bland mycket annat.

Snart är det Nässlans dag. Vissa hävdar att den infaller första söndagen i maj. Andra att det är den 4 maj. Jag ser också uppgifter om 6 maj, 8 maj och 10 maj. Det är ingen ordning alls på nässlorna. Så jag tyckte det var lika bra att tjuvstarta nässeldagsfirandet redan i dag med att plocka en påse full.

Och nu ska det bli soppa.  Nybörjare? Lugn, det är hur enkelt som helst: Skölj nässlorna noga, koka dem tre minuter, ta upp dem och hacka dem. Kör i mixer med nässelspadet, en skvätt grädde och/eller ett par matskedar creme fraîche samt en tärning kycklingbuljong. Salta, peppra och koka upp.

Recepten varierar; många tillsätter också finhackad lök, muskot och möjligen några droppar sherry. Kul att prova sig fram!

Läckert och om möjligt ännu nyttigare är att komplettera nässlorna i soppan med kirskål, ramslök, maskrosblad eller annat grönt och gott från naturen.

Och man behöver inte alls bara plocka vårens tidiga, små, späda nässlor. Det går lika bra att ta de stora, fullvuxna exemplaren och t.o.m. lite av stjälken, tycker jag, som är lite bekväm av mig,

Men nässlorna duger till så mycket annat än soppa. Till smoothie, i bröd, i pannkakssmet med mera. I morse tipsade den härlige kocken Paul Svensson i TV om ett trevligt sätt att använda färska nässlor: att rosta dem i ugnen. Så här berättar Paul:

-Stek fina nässlor hastigt i lite olivolja. Salta och lägg på ett ugnsfast fat. Kör i ugnen på 110 grader tills de är krispiga. Ät som chips eller strö över en sallad, exempelvis.

Jag brukar åka till ett lite elegantare villakvarter och plocka nässlor, det finns gott om dem där, i en skogsdunge vid en sjö. Stiliga damer och herrar rider emellanåt förbi och undrar kanske vad det är för medellös stackare som knäar bland brännässlorna med en plastpåse i ena handen. Kanske skulle man ge mannen en liten slant?

Eller så känner de ett stänk av avundsjuka för att de inte får smaka den goda soppan…

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons