Dubbelt så dyra jordgubbar i helgen - och varför finns det inga ekologiska?

Konstiga jordgubbar i midsommar. I varje fall om man ser till priset. Samma gubbar som kostade 25 kronor litern i onsdags ställdes in i bärförsäljarnas kylskåp på kvällen - och var dubbelt så dyra när de togs fram dan efter! I dag är priset tillbaka på torsdagsnivån (se bilden)... Den här sajtens grundare, herr A, höll på att gå upp i atomer när han skulle handla gubbar på midsommarafton, klagade på det enligt A hutlösa priset och fick en mördande blick av försäljaren: -Du ska vara glad att du får köpa jordgubbar över huvud taget! Folk är tacksamma om de får tag i några i dag.  

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

A, som i grunden är en snäll och vänlig man, kan vara svårartat långsint i såna här fall (principfast, skulle han säga själv). Han gick till nästa handlare och köpte jordgubbar. Lika dyra, men han hade i alla fall fått markera.

Och han är ju inte helt ute och cyklar. För hur kan andra säsongsvaror gå ner i pris till midsommar; färskpotatisen såldes t.ex. till lockpriset 98 öre kilot hos en kedja, matjessillen reades för fem spänn burken på ett annat ställe, och gräddfilen var lockvara på ett tredje, en tia för två. Men jordgubbarna blir dubbelt så dyra. I två dagar.

Så fungerar marknaden, försökte jag lugna A. Om folk utan att tveka är beredda att ta ett banklån för att köpa jordgubbar, så tar marknaden ut det priset. A grymtade något ohörbart men kände sig fortfarande kränkt av hela jordgubbsbranschen.

Själv kan jag också bli upprörd, jodå. Men i det här fallet över en annan sak: Varför finns det inga ekologiska jordgubbar att få tag i? Detta lär ju vara en av de allra mest besprutade trädgårdsprodukterna.

Skärpning, odlare och handlare! Försök få fram sunda, ekologiska jordgubbar!

Annars skickar jag A på er.

002

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons