Februari är lika mager som januari - blodpudding kan vara räddningen

Januari är en mager månad. För plånboken och kroppen. Och februari är väl inte så mycket bättre. Räddningen kan vara blodpudding - och den ska inte föraktas! Här trollar vi med den...

Ulf Elfving

Annons

Annons

Man brukar skoja om blodpudding – radhusbiff, fattigmansfilé osv. Men sluta med det! Blodpudding är

  • gott!
  • nyttigt!
  • billigt!

Sen behöver man ju inte alltid bara äta den stekt och torr med lite lingonsylt som enda tillbehör (som man fick den i plugget). Jag har roat mig med att leka lite med blodpuddingen. Varför inte testa de här varianterna:

Blodpuddingspytt: Skär små tärningar av morot, syrligt äpple, gul lök och blodpudding. Stek moroten mjuk i smör. Mjukstek löken.  Höj värmen och stek även blodpuddings- och äppeltärningarna. Servera med lingon eller coleslaw och något grönt.

Blodpuddingstournedos: Skär ut tjocka, höga bitar av blodkorv eller blodpudding. Stek dem hårt och snabbt på snittytorna. Använd hög värme, den ska vara knaprig på ytan men behålla den rosa färgen inuti. Servera på en bädd av ruccola och toppa med ett par skivor knaperstekt bacon och en klick persiljesmör.

Sallad med blodpudding: Vänd runt blandade gröna blad i en lätt dressing av olja och vinäger. Salta, peppra. Lägg upp på portionsassietter och toppa med avokadoklyftor, lite hyvlad parmesan och halverade små, söta honungstomater eller liknande. Strö över knaperstekta tärningar av blodpudding och krossade, rostade hasselnötter.

Bloduppingsburgare: Ungarna kommer att tycka att den är kul. Lägg en tjock skiva stekt falukorv mellan två skivor stekt blodpudding. Använd lingonsylt eller rårörda färska bär som topping.

Vet inte om jag törs fortsätta, nån kan tro att jag skämtar… – men jag ska prova hur det blir om man gör Blodpudding Suzette, nåt jag kom på i kväll. Dvs. en tunn skiva blodpudding i apelsin- och Grand Marnier-sås med några apelsinklyftor ovanpå. Eller kanske en smoothie på blodpudding, apelsinjuice, hallon, banan, yoghurt och isbitar, väl mixad?

Djärv matlagning har väl inga gränser?

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons