Första julklappstipset för matglada!

Julklappsångest? Ge bort en bok! De närmaste dagarna kommer det tips på bra böcker att köpa till den matintresserade. Först ut: Leif Mannerströms memoarer. Sen jag började läsa dem har jag inte kunnat lägga boken ifrån mig.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Leif Mannerström är vald av sina kolleger till Kockarnas Kock, högre status kan man inte få i matbranschen. Bakom hans ibland bistra uppsyn döljer sig en varm person med stor humor. Vilket framgår av hans memoarbok Kockliv. Där berättar han för Jesper Aspegren om sitt liv – inte bara som kock. Och jag fascineras och skrattar högt flera gånger.

Det börjar redan med hans farmor, en färgstark Julia Caesar-kopia, och övriga anfäder – t.ex. en förhärdad rånare och bedragare – och fortsätter med åren som kock på amerikabåten Kungsholm och sen alla spännande arbetsplatser han upplevt och intressanta människor han mött – från Sophia Loren till George W Bush.

Anekdoterna trängs på boksidorna. Som den om servitören som – lätt påverkad – svajade in i matsalen och mycket elegant la upp kött och sås framför gästerna – direkt på bordet, för han hade glömt tallrikarna.

Man får också veta vad som är det äckligaste Leif Mannerström ätit (man ryser när man läser det) och inte bara vilka vänner och bekanta som är bra människor utan också vilka (några få) som kvalar in på bottenlistan.

Dessutom blir man hungrig när man läser… Och boken avslutas med några kul recept, på såväl friterad ansjovis som pyttipanna.

Leif berättar också om det tillfälle då han och hustrun bestämde sig för att aldrig mer vara fattiga. Och hur de gjorde.

Mannerströms Kockliv (bokförlaget Arena, 2018) är ett bra julklappstips! Och i morron kommer ett nytt.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons