A-
A+

God saft och lyxig dessert med fläder

Om det doftar nånting i paradiset så är det nog fläderblom. Denna ljuvliga doft fyller just nu hela huset här hemma. Vi har gjort både flädersaft och fläderparfait. Och du ska få recepten - plus ett drinktips!  

Ulf Elfving

Annons

Annons

I vårt avlånga land kanske flädern sjunger på sista versen i söder men knappt har börjat blomma i norr. Här på mitten kan man fortfarande plocka stora, fina, vita blomklasar. Passa på, om du har chansen!

Här är Karins flädersaft, lätt att göra och vansinnigt god:

Lägg 60-100 blomklasar i en stor rostfri kastrull. Skiva sex-åtta citroner tunt och lägg ner dem. Koka upp 3,5 liter vatten och rör ner 3,5 kilo socker och 100 gram citronsyra. Häll allt i kastrullen med fläderblommor och citron. Rör om. Låt stå svalt i två dygn och rör om då och då. Sila upp på flaskor och förvara dem kallt.

Saften blir utsökt. Mycket syra men också mycket socker. Diabetiker varnas.

Den är förstås jättegod att dricka iskall men kan också användas som bas i en frisk sommardrink:

Häll 6 centiliter gin i ett kylt cocktailglas. Lägg i en näve isbitar, eventuellt krossade. Tillsätt 3-4 centiliter stark flädersaft. Stick ner en tandpetare med några jordgubbar eller hallon på.

I går blev jag så sugen på glass. Hade ingen hemma, så det fick bli en fläderparfait. Tillverkad på måfå, och det blev kanon!

För fyra personer: Vispa 2 dl grädde. Vispa 2 äggulor med 2 matskedar socker till fluffigt skum i en annan skål. Vispa sen två äggvitor med 2 matskedar socker till ett fast skum i en tredje skål. Vänd ner äggtoddyn och äggviteskummet i grädden och rör försiktigt ner 6-8 centiliter koncentrerad flädersaft. Frys in i små formar. Ta fram dem 10-15 minuter före servering och dekorera med bär:

001

Det blev en lyxig dessert, och snygg, eller hur?

Har man inte flädersaft kan man förstås göra den med annan smaktillsats: punsch, jordgubbssylt, rom eller annat man gillar.

Men nu stänger vi godisbutiken. Tillfälligt. Skön fortsatt sommar!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!