Godare tomater finns ingenstans

Härlig mathelg på landet: pankostekt gös med ramslöksmajonnäs i går och en nästan onödigt mör köttbit med egen mandelpotatispommesfrites i dag. Ber att få återkomma till det. För den här glada nyheten slår allt: Sveriges finaste och godaste tomater dök äntligen upp i butikerna!  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

087

“Som tomater smakade förr” står det på askarna med tomater från Ingelstorp på Österlen i Skåne.

Ingenting kan vara riktigare. Den som nån gång haft förmånen att plocka en solmogen tomat direkt från plantan och  njutit av den intensiva smaken, kommer att gråta av lycka när han eller hon sätter tänderna i den här tomaten. Den är mörkröd, fast, tunnskalig (viktigt!), klimatsmart odlad och som sagt mättad av ljuvlig smak.

Den är en ren delikatess. Och min amatörpsykologiska gissning är att den to.m. kan funka som ersättning för godis, cigarretter eller snus när suget sätter in.

I all enkelhet är det här helgens och kanske hela sommarhalvårets bästa mattips. Tjata på din handlare (emellanåt kan det löna sig) att ta hem tomaterna från Ingelstorp.

För det är svårt att få tag i tomater som har alla goda egenskaper. Är de inte för vattniga så har de för hårt skal eller andra defekter. Färska svenska frilandstomater, om man skulle råka få tag i såna i sin butik, har förstås ofta fin smak. Nyligen hittade jag en sort (tror det var på ICA) som heter “Extra smakrika tomater”. Beteckningen stämde på pricken, men skalet var lite för tjockt för min smak. Några affärer säljer också s.k. Honungstomater, de finns året runt och är små och fulla av sommarsmak men väldigt dyra.

Vikentomater är också en läcker och miljövänlig sort. Säkert finns det många fler. Tipsa gärna!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons