Godaste sommartipset: läs en matbok

Lästipsen haglar i sommar- och semestertid: det är deckare, kärleksromaner, trädgårdsböcker, inredning och reseberättelser. Själv har jag ett bättre tips: läs en kokbok!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

En sällsynt förförisk matbok är Edward Bloms “Kokkonst för livsnjutare”. Satt just ute i solen och läste den och  blev omgående desperat benägen att våldföra mig på kylskåpet. Rekommenderar den varmt till alla som menar att maten är en av sommarens skönaste attraktioner.

004

Här finns massor av godsaker till sommarmenyn. Laxsashimin med gurksallad t.ex. Receptet:

400 g fin lax, typ salma

2/3 normalstor slanggurka

2 msk japansk soja (typ Kikkoman)

1 krm salt

1-1½ msk riven färsk ingefära

1 ½ msk pressad citron

1 stänk chiliessens (bitar av röd chilifrukt som fått dra ett dygn i brännvin)

002

Så här gör Edward:

Finstrimla gurkan och låt den rinna av ordentligt. Blanda en sås av soja, salt, ingefära, citron och chiliessens. Häll såsen över gurkan och låt stå en eller ett par timmar.

Skär laxen i fina skivor. Fördela gurkan på eller bredvid laxskivorna. Om det blir gurka över kan den serveras i en skål som extra tillbehör.

Så enkel ska sommarmatlagning vara!

En annan fräsch rätt att äta den här årstiden är Edwards medförfattare, hustrun Gunillas älsklingsceviche:

001

Blandade, råa bitar av fisk och skaldjur med lime, lök, vitlök, chili, gurka, färsk frukt, avokado, tomat, koriander, salt och olja. Fisken ska marineras i lime minst en timme, och sen ska allt stå och dra i 15 minuter. Visst vattnas det i munnen?

Annars är paradnumret i boken Edwards livsnjutartoast med surdegsbröd, stekt i märgfett, pocherade ägg, oxmärg, parmesanost och tryffel. Knappast nånting man svänger ihop till sommarmiddagen, kanske – men sen, när höstmörkret faller…

För ett tag sen träffade jag den ständigt entusiastiske och matglade Edward. Hur inspirerande som helst! Man kanske kan tro att han äter hejdlöst, men så är det faktiskt inte alls, denne livsnjutare är ganska sund i många avseenden. Han avstår t.ex. helt från socker och är bra på att ta tillvara billiga och enkla råvaror.

Men kan njuta ändå, av mycket. Och som han säger: Maten är visserligen viktig. Men glöm inte kärleken; min hustru Gunilla är exempelvis ännu mer underbar än nygräddad blåbärspaj med vispad grädde!

Finare komplimang är väl svår att hitta…


Fortsätt hänga på bloggen i sommar: Det kommer fler goda matbokstips!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons