News55
Detta är en sponsrad artikel

Grönt och gott räddar mörka hösten

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 11 sep. 2017Publicerad: 11 sep. 2017

Antagligen är jag nu en vandrande vitaminbomb. Var nämligen på skördefest i Norrtälje i helgen och handlade grönsaker för ett ... halvt regemente. Nyttigt? Självklart. Gott? Ja, läs här, och ta del av några recept!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om man gillar lokala och gärna ekologiska ostar, grönsaker, juicer, honung, charkuterier och bullar, så är en skördefest av det här slaget förstås rena eldoradot. Tusentals norrtäljebor och turister åt, drack och handlade i Societetsparken i helgen på årets enda skördemarknad. Själv kunde jag inte avstå från att fylla kassarna till bristningsgränsen…

Finare grönsaker än de från Senneby gård på Väddö finns knappast. De tog slut rekordsnabbt, att få med sig några var som att vinna på Lotto.

Och så mycket annat gott det fanns!

Man fick vara snabb, som sagt, för att få nånting med sig. 60 meter gratis Rimbobulle, t.ex., tog slut på en timme:

ANNONS

Nå, vad göra med alla pinfärska grönsaker man bar hem? Här är tre snabba tips till den som vill vara vego, åtminstone för en dag:

– Bondbönor: Plocka ut bönorna ur skidan. Förväll dem i lättsaltat vatten 2-3 minuter (jag tycker inte att det yttre skalet kring bönan behöver tas bort, men gör det om du vill) och stek dem sen i smör med pressad vitlök. Ljuvligt gott som ensamrätt eller tillbehör till kött, fisk eller fågel (då spricker de vegetariska ambitionerna…).

– Grönkål: I säsong nu! Plocka sönder den i mindre bitar och ta bort den grova stjälken. Lägg i en ugnsform och vänd runt med olivolja. Rosta i het ugn tills den precis börjar bli knaprig. Salta och servera!

– Vaxbönor: I matföreningen Lilla Sällskapet äter man alltid vaxbönor med smör före kräftorna. Prova det! Koka vaxbönorna nätt och jämnt mjuka i saltat vatten, ta upp dem och häll på smält smör. Strö över finklippt persilja. Smaken hos vaxbönorna är utsökt, och smöret höjer den till toppnivå.

Allt det nyskördade från trädgårdslanden är en av ljuspunkterna med hösten. Låt oss ta vara på dem!


Och i morron äter vi en mycket märklig fågel med Lasse Berghagen!

ANNONS