Häng med på årets korvfestival - med grynkorv, chokaldsalami - och Trump

Melodifestival eller korvfestival? I dag ser jag till att hinna med båda. På Korvfestivalen blir man så mätt och belåten att det är stor risk att man somnar framför schlagern i kväll...  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är nästan lika trångt mellan korvarna som besökarna på Münchenbryggeriet i Stockholm, där det är korvfestival i helgen.

Korvfestivalen invigdes i går med landshövding Sven-Erik Österberg, förre TV-chefen Jan Scherman, Korvakademiens preses Christina Möller och TV4:s Steffo Törnqvist på scenen. Landshövdingen har nog klippt många band i sitt liv, men säkert inget prinskorvsband…

Generöst med smakprover bjuds det. Men man ska akta sig för att inleda med “världens starkaste korv” som Sorunda korvfabrik lockar med. Jag höll på att tuppa av. Rinnande ögon, hicka och svettningar efter en liten, liten smakbit.

Lättare då att få ner en bit grynkorv. Den är möjligen världens äldsta korv. Redan för 4.000 år sen såg den dagens ljus, hävdar Tommy Kroon, fjälster (haha, alltså chef) i Grynkorvens Vänner. När jag själv forskar lite hittar jag det tidigaste receptet, det är från 1623, 2.377 år senare, men man kanske inte ska vara så noga. Gammal är den i alla fall. Och god!

-Att bara fem ingredienser kan bli så gott: korngryn, fläskfärs, lök, salt och peppar! Säger Tommy.

Bland det roligaste med den här festivalen är just detta att man får stifta bekantskap med korvar och tillverkare från andra delar av landet. Exempelvis hade jag inte hört talas om Sotnosens Korvar förut. Firman startades av  “två rastlösa gastronomistudenter” som gillar att “busa med husmanskosten”. Sotnosflickorna är bara några av de många lokala producenter som rest till huvudstaden den här helgen och ger festivalbesökarna chans att prova och köpa.

Och korv – det kan vara mycket. Har du smakat chokladsalami (!)? Det gjorde jag i dag.

Ingen korv man brer senap på… Fast en kul och mycket god avslutning på en korvmåltid.

Men det handlar inte bara om att äta. På Korvfestvalen finns också korvskola, guidade korvturer, debatter, korvkurser, ost, öl och en och annan överraskning – vem hade t.ex. väntat sig att stå framför Donald Trump på ett korvevent?

De är konstnären Anders Gabrielsson som säljer ölunderlägg (ja, öl och korv hör ju ihop!) med välliknande porträtt av kända politiker på festivalen, Putin, Kim Jong-Un, Angela Merkel, Stefan Löfvén m.fl. En del av dem finns också som tavlor:

 

Om sen Trump, Kim och Putin befrämjar aptiten låter jag vara osagt. Men jag köpte några. Kul att ha och bra att skrämma gäster med, tror jag.

Och nu blir det snart final i mellon. Med en korv i handen.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons