A-
A+

Här är finfina fynd på bokrean!

Bokrean är här, och som vanligt kastar jag mig glupskt över mat- och kokböckerna. Det finns en del finfina fynd, under femtilappen t.o.m. - här är några riktigt bra tips!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Årets rea är förstås till stor del digital – men för den som kan och törs (som exempelvis kanske haft covid-19 eller har lyckan att redan hunnit bli vaccinerad) är det såklart en skönare upplevelse att få gå till en bokhandel och känna, bläddra, läsa. Särskilt behöver ju i dag de små, hårt pressade bokaffärerna allt stöd de kan få.

Här är en del prisvärda reaböcker, både från näthandlare och fysiska bokhandlar.

Vi kan väl börja med lite mathistoria! Nåja, lite… i Jan-Öjwind Swahns uppslagsbok Matens historia från A till Ö, uppdaterad av Edward Blom, finns 1.200 (!) notiser och berättelser om maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, kokböcker, drycker, kryddor, olika länders kök med mera. Bara att bläddra i den skapar aptit på att fortsätta botanisera bland matböckerna. Och nästan bäst av allt: det här praktverket, som kostat ett antal hundralappar, finns nu på rea för 59 kronor hos både Bokus och Adlibris.

Riktiga uppslagsverk – ja, alla matböcker! – håller jag fortfarande hellre i handen än läser på datorn. En övergripande kokbok måste ju finnas i varje hem, och nu kan man köpa klassikern Vår kokbok hos Akademibokhandeln m.fl. för 129 kronor.

Är man känd från TV så finns man också i bokform. På rean hittarvi bl.a. Tommy Myllymäki med tre böcker (jag gillar mest den om såser), 129 kronor hos Akademibokhandeln, 119 hos Bokus, paret Mandelmann med två trevliga böcker à 129:- och Leif Mannerström med flera böcker, t.ex. hans Husmanskonster för 99 pix.

Leifs efterträdare i Sveriges mästerkocksjuryn, Tom Sjöstedt, har skrivit Lilla Ego, en oklassisk kokbok tillsammans med kollegan Daniel Räms. Lilla Ego är deras hål i väggen på Västmannagatan i Stockholm, där deras koncept att servera lyxmat till budgetpris blivit en megasuccé. Till det oklassiska i boken hör också i hög grad berättelserna om flopparna och de ratade idéerna som de tvingades avverka på sin väg som fragångarna. Kul!

Kvinnliga stjärnor som Tina Nordström och Jessica Frej hör också till de kockar vars verk man kan fynda just nu, liksom de manliga giganterna Björn Frantzén och Jan Hedh. Frantzén fick ett chockartat uppvaknande när hans lilla dotter drabbades av diabetes som treåring. Hela familjelivet kastades omkull, har han berättat; jag stod handfallen.

Men Björn la om hela kosthållningen hemma och upptäckte snart att alla, även de som inte har diabetes, mår bra av nyttig mat – som också är god. Hans viktiga bok får man i dag för 79 kronor.

Jan Hedhs stora bok om bröd för bara 99:- på Akademibokhandeln är ett reafynd för alla hemmabakare.

Niklas Ekstedts vackra Ekstedt över öppen eld kostar bara 79:- och ser lockande ut, nu när utesäsongen närmar sig.

Om nyttig mat finns det massor av reaböcker i år. Ät hjärnsmart är en bok om mat som ska göra oss klyftigare, (55:-), Good food, visar mat som ska ge oss bättre humör (65:-), Mat som gör gott, handlar om hur en omställning till hemlagat förändrade hela livet för TV-aktuelle Tareq Taylor (89:-), och Mat, myt och vetenskap, läkarens recept är skriven av doktorn Frida Duell (89:-).

Inte fullt lika nyttigt är väl tyvärr friterad mat – men så gott! Så boken Friterat för 79:- lockar i alla fall mig.

Mingelmat älskar väl alla!? Absolut att jag ska köpa Mingelmat: 565 snittar, snacks och smårätter av systrarna Eisenman. Lägsta pris jag hittar på den är 99:- hos Akademibokhandeln. En annan trevlig titel som finns på rean är kort och gott Partymat. Pris: 59 kronor. Budgetparty!

Favoritmingeldrinken Dry Martini vill jag inte heller missa att läsa om. På rean finns två böcker om gin.

Apropå klassiker: vad sägs om smördegsinbakad Beef Wellington, marseillansk bouillabaise eller lyxig Sjötunga Walewska? I boken 30 odödliga rätter av Daniel Crespi och Mikael Einarsson utlovas originalrecepten. Det fuskas ju ibland hejdlöst med de här legendariska rätterna, men i boken ska man alltså kunna läsa hur de ska tillagas på rätt sätt.

En bok som bör stå högt upp på inköpslistan är också Måltidens magi av Mats-Eric Nilsson för löjligt billiga 45 kronor – om vilken viktig roll måltiden fortfarande har i många kulturer och med tips om hur vi ganska enkelt kan hitta tillbaka till ätandets välgörande gemenskap. Mats-Eric ställer också frågan om vem och vilka som tjänar grova pengar på att vi alltför sällan har tid för riktiga måltider. Kan låta tungt, men boken är rolig!

Ett av de härligaste tipsen har jag sparat till sist: På krogen med Linné: sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi av Ulrica Söderlind. Så här beskriver förlaget den: Fakta om hur en restaurang på 1700-talet serverade, lagade och kryddade sin mat. Detta är inte minst intressant eftersom en av gästerna var ingen mindre än Carl von Linné! Boken På krogen med Linné började som forskning om de mycket vanliga, men nästan outforskade svenska sjökrogarna. Drottning Kristina utfärdade dekret om att en sjökrog skulle finnas var tionde sjömil längs våra farbara kuster. De var vad vägkrogarna är för dagens långtursturister fast kulinariskt långt intressantare.

Vilket spännande ämne… och priset hos Adlibris: 31 kronor!

Hustrun klagar redan på att det är trångt på matavdelningen i bokhyllan. Och det kommer inte att bli bättre efter några raider på rean…

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!