Här bjuds det matorgie på Tivoli!

Får man fresta med lite danska (inte franska...) kort? Och samtidigt bjuda på ett bra krogtips i Köpenhamn?

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Nu har jag nämligen testat tre av krogarna på Tivoli i den danska huvudstaden. Man kan nämligen, som många danskar, med fördel gå på Tivoli enbart för att äta, utbudet är enormt.

Den vackraste krogen är inte den bästa, men de brygger härligt öl vid kanten av den lilla sjön mitt i nöjesparken. Kolla vilken pepparkakshusidyll!

004

Stället heter Faergekroen, och lyckas man få ett bord vid vattnet är det så mysigt att man glömmer att maten var aningen bättre förr på det här stället. Men servicen är på topp, servitriserna klappar om en och man trivs.

Det danska gemytet möter man f.ö. på de flesta av Tivolis klassiska krogar. Som Söcaféen mitt emot Faergekroen, med rutiga dukar och gamla tanter som dricker snaps och äter sill.

Finast på Tivoli – och en de bästa krogarna i Köpenhamn – lär vara Brasserie Nimb, men den har jag inte hunnit testa än. Ska så gärna göra det, bara för er skull, så snart som möjligt… 🙂

Men jag har hittat en annan favorit, och det är inte så svårt, för den har funnits där sen 1800-talet: Gröften, precis till vänster innanför huvudentrén. Där utspelade sig följande lilla orgie i dag – och häng med nu:

007

Den godaste marinerade (inlagda) sill man kan tänka sig var förstås ett ypperligt öppningsnummer. Och “en lille en” därtill. Man undrar: till vilka hemliga vatten åker danskarna och fiskar sin sill? Den är nästan osannolikt fet och fin, fjärran från de sladdriga små bitar som oftast simmar i svenska sillburkar. Och ingenstans får man sillen så vackert förpackad som på en dansk krog.

Mera fisk:

008

Rökt ål med äggröra, wow! Samma sak där: frestande fet och fräsch. Och snygg.

Vi kör vidare:

009

Dyrlaegens natmad, dvs. veterinärens nattmacka. Busenkel att göra hemma, om man har de rätta grejerna: underifrån räknat rågbröd, krämig dansk leverpastej, en skiva saltkött, en bit “sky” (stelnad oxgelé) och grönt.

En klassiker. Liksom den här:

010

Hönsesalat med bacon. Och den riktiga danska kyckling(höns)salladen ska innehålla god majonnäs, bitar av kyckling och kokt vit sparris. Gärna också champinjoner.

-Vill du ha mer bacon? frågade min genomgtrevliga servitris Elisabeth på Gröften i dag. Såklart jag ville!

Det är inte slut än. Det här är ett måste, tycker jag:

011

En välmald råbiff med ägg, lök, kapris och pickles. Och snälla Elisabeth kom med en bit färsk pepparrot som hon rev över hela härligheten.

006

Baserat på egna erfarenheter utnämner jag Gröften till bästa matstället på Tivoli. Men föralldel, det finns ett 40-tal (!) ytterligare att välja på…

Och även om sommarsäsongen tar slut i helgen kan man smörja kråset på Tivoli även senare i höst: man firar nämligen Halloween i tre veckor där, mellan 14 oktober och 6 november, och sen är det julöppet mellan 19 november och 31 december.

För säkerhets skull (och så blir det billigare) har jag köpt ett årskort. Och det måste ju utnyttjas, så ett återbesök känns nästan nödvändigt…

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons