Har hittat en oas för pannkaksälskare!

Barn och gamla har mycket gemensamt - men särskilt, tror jag, en sak: pannkakor. Eftersom jag numera längtar efter pannkakor nästan jämt, börjar jag väl bli riktigt gammal. (Eller möjligen barn på nytt...) Skönt då att veta att jag kan få mitt lystmäte - i Norrtälje!  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Här, i Roslagens famn, lagas det utsökta pannkakor, fast på franska, och då heter de crepes. Idén fick norrtäljetjejen Pernilla Widegren när hon var i Paris och – precis som miljontals turister före henne –  charmades av dofterna och smakerna från alla små creperier i gathörnen.

Hon tog hem både konceptet och några klassiska,stora, runda crepeshällar, byggde upp en unik miljö av gamla inredningsdetaljer i en lokal vid gågatan i Norrtälje och började brassa crepes och galetter på egna, spännande recept. (Skillnaden mellan dem är att crepes bakas på vetemjöl, galetter på bovetemjöl).

Vad sägs om en crepe eller galette toppad med getost, sparris, valnöt och honung, eller med vit choklad, mandel, glass och jordgubbar? Kamrat Ove (i vanliga fall grillmästare) åt en sån här häromdan, galette med riven ost, skagenröra (mycket god), rödlök, ruccola och citron, en fullträff:

Till den drack han ett alldeles utmärkt lageröl från Västergården, händelsevis bryggt av Pernillas kompanjon Marcus Lindgren, som annars är radio- och TV-handlare (det här är en mycket liten stad…)..

Själv åt jag den allra enklaste varianten: crepe med smör och rörsocker och fick omedelbart lust att svepa in mig i tricoloren, börja recitera Edith Piaf och drömma om en calvados. Så franskt…

Hustrun njöt vid ett tidigare besök av en riktigt läcker dessertbomb:

Banan, choklad, glass och annat gott.

Som sagt. Crepes är mer än pannkakor med sylt. Särskilt i Norrtälje.

 

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons