News55
Detta är en sponsrad artikel

Här uppfanns smörgåstårtan - läs receptet!

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 aug. 2022Publicerad: 03 aug. 2022

Det är klassisk gastronomisk mark jag sitter på: konditoriet där smörgåstårtan skapades första gången 1966. Originalet smakar fortfarande lika bra!

ANNONS

Mest läst i kategorin

Platsen är Wedemarks konditori i Östersund. Dit kom den unge bagaren Gunnar Sjödahl för 56 år sen. Med sig hade han flera års funderingar på hur han skulle skapa en annorlunda tårta som alla skulle gilla och som skulle passa lika bra till vardags som till fest. De första försöken hade inte lyckats så bra, men nu, efter många tester, var Gunnar klar med sitt projekt. Det blev en tårta på vitt bröd med fyllning av ostkräm och krabbsallad och med olika sorters garnityr.

Framgången blev total när Gunnar började sälja tårtan i bitar som man kunde köpa med sig hem eller äta på plats i det ombonade konditoriet. Snart sålde Wedemarks 10.000 smörgåstårtor om året.

Den är fortfarande ett paradnummer. Och fortfarande jättegod. Jag åt den första gången för flera decennier sen och har länge varit nyfiken på om den håller stilen. Provade alltså häromdagen, vid ett besök i Östersund. Blev helt lycklig och gick tillbaka dan efter och åt en bit till.

Alla kan hitta recept på smörgåstårta, inte minst på den här bloggen, eller skapa egna. Men här ska jag bjuda på en annorlunda variant, signerad nestorn själv, Gunnar Sjödahl:

Jag föreställer mig att det inte är så lätt att få tag på rökt hälleflundra överallt, men då går det säkert lika bra med någon annan rökt vit fisk. Det mest spännande med den här tårtan tycker jag är fyllningen med valnötter och mjukost. Den kan förstås användas i andra tårtor också!.

Smörgåstårta med rökt hälleflundra:

Hälleflundrafyllning: 200 gram rökt hälleflundra, 1 dl majonnäs, 1 dl crème fraiche, 1/2 limefrukt, 1/2 tsk vitpeppar.

ANNONS

Nötfyllning: C:a 15 krossade valnötter, mjukost.

Garnering kant: Finhackad dill.

Garnering topp: Lakeräkor, rökt hälleflundra, majonnäs, tomatklyftor, limeskivor, dillkvistar.

(Gunnar lägger också på cocktailbär, men det tror jag att vi hoppar över…)

Gör så här: Finhacka hälleflundran och blanda med övriga ingredienser. Stryk ett tunt lager mjukost på första botten och toppa med hackade valnötter. Lägg hälleflundrafyllningen på nästa botten. Lägg på den tredje botten och stryk hela tårtan med majonnäs. Garnera. Tårtan kan med fördel fyllas någon dag innan den ska garneras och ätas.

Så här ser Gunnars hälleflundratårta ut:

ANNONS

ANNONS
ANNONS