Fantastiska falukorv - här är tio tips

'-Falukorv är inget vidare. Sa en bekant häromdan. Jag blev nästan personligen förorättad. Hur kan nån racka ner på vår favoritråvara? Eller en av dem. Jag har fyra: skaldjur, rårakor, surströmming och falukorv. Den senare är en evig glädjekälla. Här är tio underbara falukorvsvarianter!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Egentligen är det svårt att rangordna de här goda korvrätterna. Mycket beror på tillfället. När vi t.ex. kommer hem från en utlandsresa med bara osvensk mat, är en limpmacka med falukorv och ett glas mjölk en oslagbar återställare. När vågen visar för mycket (som den nästan alltid gör) känns en falukorvsgryta med rotsaker i buljong som en samvetsstillande dunderkur. Och när det är riktigt bråttom men proteinbehovet behöver fyllas på snabbt, är stekt falukorv med ägg perfekt.

103

Här är i alla fall ett försök till topplista – och kom inte och säg annat än att saliven stiger…:

  1. Falukorv i pepparrotssås! Mycket grädde och mycket pepparrot i såsen. Godare än oxfilé.
  2. Ugnsbakad falukorv! Gratineras med generöst med stark ost, senap  och ketchup och ibland, som omväxling, dessutom tunna skivor av lök och/eller äpple.
  3. Korv stroganoff! Slösa med grädden här också. Och tillsätt gärna lite färska tomater.
  4. Falukorv med blodpudding och lingonsylt! Hemlagad blodpudding är förstås optimalt. Men den köpta duger bra. Korv är godare som tillbehör än bacon och fläsk, som vissa kör med, tycker jag. Lägg gärna en klick smör på blodpuddingen.
  5. Korvgryta med rötter och grönsaker! Koka upp en liter vatten med två kycklingbuljongtärningar. Låt brysselkål (det är ett måste), lök, morötter, kanske jordärtskockor, potatis, blomkål, paprika och purjolök – eller vad du har hemma – koka med. Börja med de ingredienser som behöver mest koktid. Tillsätt korvtärningar på slutet och klipp sen över persilja eller ruccola. Både gott och nyttigt.
  6. Parisare på västerbottensvis! Hamburgerbröd med en tjock skiva stekt falukorv, senap och bostongurka.
  7. Falukorvs-croque! Bred smör på en skiva vitt bröd. Täck med tunnskuren falukorv. Lägg på färska tomater i skivor. Toppa med god ost (emmentaler, västerbotten, grevé) och gratinera gyllenbrunt under grillen.
  8. Bondomelett! Stek bitar av falukorv, lök och potatis. Häll över ägg, som vispats ihop med lite grädde. Stjälp upp på ett fat när den stelnat.
  9. Sjömansfalu! Varva korv, potatis och lök i en gryta. Häll över öl och buljong och låt puttra i ugnen tills potatisen och löken mjuknat. Strö över persilja.
  10. Rå falukorv! På nattkröken. Direkt ur kylen. På stående fot. Till en whisky eller en öl. Åh…

Och kom  nu aldrig mer och baktala falukorven…!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons