Historien susar på kaparens krog

Menyn är kort: En kötträtt. En fiskrätt. Och i källarvalven hänger adelsmannen som kapade 85 fartyg åt Karl XII för 300 år sen. Stockholms senaste krog är både unik och spännande.      

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Eurodiscostjärnan och historieälskaren Martin “E-Type” Erikson öppnade sin andra restaurang i Gamla stan i Stockholm i dag: Lasse i Gatan. Mittemot hans första, vikingainspirerade Aifur.

Det känns som att kliva 300 år bakåt i tiden när man tar sig nerför den branta trappan. Här var krog redan på 1700-talet, och historiens vingslag får de levande ljusen längs tegelväggarna att fladdra.

På bilden: krögare E-Type i stilig 1700-talsmundering med självaste kapar-Lasse i bakgrunden.

Lasse i Gatan fick uppdraget av Karl XII att kapa fientliga skepp, och han gick uppenbarligen in för uppgiften med liv och lust: över 85 stycken bordade han och tömde på rikedomar som skulle komma svenska staten till godo. Som tack för sitt slit blev han adlad 1715.

E-Type, med bl.a. monsterhiten Campeone 2000 som merit, fick tidigt två stora intressen vid sidan av musiken: historia och mat. På kaparkrogen får han utlopp för båda.

-Jag fick en bok i julklapp om Lasse i Gatan och blev fascinerad, berättar han.

Och menyns två huvudrätter har fått namn av Lasse och hans hustru Ingela, som fortsatte kaparverksamheten efter makens död: det är “Lasses stora grillbuffé” med flankstek på kalv, marinerad ryggbiff och bakad högrev, och det är “Ingelas festtallrik från havet” med bergtungafilé, rödingfilé, havskräfta och musslor.

Några förrätter och desserter finns också, alla med historiska namn, t.ex. “Kapten Norcross charkbricka” och “Vinthundens punschglass med brownie och hallon”. Kapten Norcross var en råbarkad typ som tog klivet från legitimerad kapare till laglös sjörövare och tilbringade sina sista 15 år fjättrad i fängelse, där hans enda nöje var att tämja och leka med mössen i cellen. Och Vinthunden var ett galärfartyg med fyra kanoner som Lasse i Gatan inledde sin kaparkarriär på.

Vi åt gott och drack mjöd på invigningen av E-Types krog i kväll. Och att få en historielektion på köpet var precis vad åtminstone jag behövde…

1700-talet intog Gamla stan i kväll!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons