News55
Detta är en sponsrad artikel

Ingenting slår hemkokta ärtsoppan (med lika mycket fläsk som ärtor...)

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 08 feb. 2017Publicerad: 08 feb. 2017

Tänk att en ärtsoppa kan förgylla en hel dag!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu när vinterkylan lägger sin förlamande hand över hela landet – säger i alla fall SMHI – finns det väl inget som värmer och stimulerar som en god ärtsoppa? Med massor av fläsk.

Helst hemkokt, förstås. Godast. Billigast. Busenkelt.

Hela dan har jag gått och trånat; redan när jag slog upp de mellanblå i morse, kände jag intensivt: i kväll ska jag koka ärtsoppa!

Och soppkok blev det. Ett kilo torkade gula ärter, vatten, buljongtärning (-ar, jag tog två), torkad timjan, oregano, mejram och spadet från en tvåkilos prima s.k. helgskinka – i det här fallet från Roslagskött (extrapris, 69 spänn kilot) – åkte med i grytan. Glömde både lök och morot, som man gärna kan tärna (oj…) och tillsätta, men det blev minst lika bra utan. När det återstod en knapp timme av koktiden (smaka av) la jag ner ett drygt kilo tärningar av skinkan. Det blev lika mycket fläsk med ärtor som ärtor med fläsk, och det är ju toppen.

Sen var det bara att trolla fram en ostmacka, och himlen var nära.

Förlåt, Findus, ICA, COOP & c:o, men ni har inte en chans! Ingenting slår hemkokt ärtsoppa!

 

ANNONS