A-
A+

Kanelbulle eller gräddtårta?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilken pärs! I dag har det varit BÅDE kanelbullens dag - och gräddtårtans. Hjälp, var har jag lagt mitt Samarin?

Ulf Elfving

Annons

Annons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanelbullen firas alltid den 4 oktober. Och gräddtårtan första söndagen i oktober. Vilket i år råkade vara samma dag.

Törs jag säga att jag åt både-och?

Annars skrev jag i bloggen för några år sen att jag gillar kardemummabullar bättre än kanelditon. Vilket jäkla liv det blev! Snudd på folkstorm. Den Heliga Kanelbullen fick man tydligen inte ifrågasätta.

Men ok, dagens bulle, inköpt i Täby centrum (det är inte den på bilden), var ett underverk, fullsprängt med smör, socker och kanel.

F.ö. verkar alla bullar ha utvecklats på senare år. När jag var liten fanns det en tant i kvarteret, fru Blomgren, som bakade släta vetelängder. Världens godaste, tyckte man då, vi var inte bortskämda med lyxiga bakverk. Men numera finns det ju längder och bullar som fullständigt svämmar över av socker, mandelmassa, krämer och annat godis. På ett ställe mittemot Södra station säljer de en s.k. mandelbulle, en sanslös kaloribomb som är ljuvlig och följaktligen slut redan före lunch.

Men de godaste kardemummabullarna jag ätit – om man nu får tala om dem utan att det blir bråk… – bakas på Rådmansö bageributik i Södersvik. Knäckiga, himmelska. Även där får man vara ute tidigt för att få tag i godbitarna.

Tur att den här dagen är över. Nu får man hoppas att det snart blir morotens, grönsalladens och havregrynsgrötens dagar…

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!