Kanske den bästa kyckling jag ätit!

Restaurangen är liten och oansenlig, och den ligger inte vid turiststråken. Men den serverar mat som får smaklökarna att sjunga. Kycklingen är bland den godaste jag nånsin ätit. Här avslöjar kocken hur han gör!  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Den lilla krogen Miss Asia i San Fernando, den spanska stadsdelen ovanför Playa del Inglés på Gran Canaria, ser inte så mycket ut för världen. Men maten är helt enkelt toppen.

Vi tar det från början, här är en utmärkt entrérätt med asiatiska, friterade godsaker:

En tartar på lax, tonfisk och avokado med sesamsmak är också helt perfekt:

Och sen – en kyckling som är alldeles underbar. På matsedeln står det ”Stir fried crispy chicken in chili (kon bao) sauce”. Kon bao är en asiatisk sås på soja, vinäger, socker, salt och peppar, men jag föreställer mig att man kan trixa ihop en valfri egen sås om man ska laga den här rätten hemma. Själva grejen är annars krispigheten i kycklingbitarna. Kocken berättar att han skär fågeln i tunna, tunna strimlor, som han panerar noga i majsmjöl och friterar i solrosolja tills de är riktigt knapriga. Sen vänder han ner dem i lite wokade grönsaker; t.ex. lök, paprika och vattenkastanj. På något sätt får han kycklingen att behålla krispigheten även sen den blandats med såsen. Resultatet kan bara beskrivas som enastående, jag åt upp varje gram och skrapade skålen…

Ska försöka mig på den här rätten så snart vi kommit hem och se om jag kommer i närheten av Miss Asias version…

Efterrätten är också värd några rader – och en bild:

Här har den gamla standardklassikern friterad banan med glass lyfts till oanade höjder – bland annat med rostade, karamelliserade valnötter, som vi inte heller kunde låta bli att få kockens recept på:

Rösta först valnötterna i torr panna med socker. Tillsätt sen lite honung och låt nötterna bli knaprigt karamelliserade, men se till att de inte bränns.

En annan fördel hos den här fina lilla krogen är priserna: den magiska kycklingen kostar 6;50 euro, en stor fatöl 2:50, en helflaska husets utmärkta rödvin 10:80 och kaffet 1:40.

Har du turen att fira vintersemester på Gran Canaria, kommer du inte att ångra ett besök på Miss Asia!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons