News55
Detta är en sponsrad artikel

Kolla in mina egna chokladbollar: ovanligt mumsiga missfoster...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 20 maj 2016Publicerad: 20 maj 2016

Sista dan på Bornholm fick övertecknad debutera som chokladbollstillverkare. Kladdigt men kul. Och resultatet? Ja, rest estetiskt måste det nog betecknas som för jävligt...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Svaneke, en nästan onödigt vacker pyttestad på Bornhoms östkust – välmotiverat utsedd till hela Danmarks vackraste – ligger “Svaneke chokolade”. En liten, liten chokladfabrik vid det lilla, lilla torget i den lilla, lilla staden på den lilla, lilla ön.

Men deras “flödeboller” är en stor attraktion. Turister i mängder kommer in och handlar, och en del nappar på möjligheten att själva få göra gräddbollar.

Namnet är inte helt sanningsenligt, för det är ingen grädde i bollarna. Smeten består av socker, vatten och glykos, som vispas till skum. Chokladchefen, bornholmskillen Daniel Mikkelsen, visar vår lilla grupp. Sen spritsar han smeten på en rund platta av marsipan eller kakbotten. Varpå han doppar hela härligheten i flytande choklad och strör kokos på. När chokladen stelnat, efter några minuter, har resultatet blivit den berömda bornholmsbollen.

Att spritsa är inte så svårt, t.o.m. den här amatören klarade det hyfsat:

025

Sen kommer själva kladdgörat. Marängtoppen på sin platta ska doppas – med nytvättade händer – i ett bad med flytande choklad. Vår oförvägna guide Matilda fick föregå med gott exempel och börja, och hon doppade så att det stod härliga till. Ett tag befarade man nästan att hon skulle försvinna ner i chokladbadet.

026

Choklad-Daniel själv doppar ungefär 100.000 bollar om året, en och en. Och turister på chokladkurs gör så gott de kan för att tillverka några egna att ta med hem som souvenirer.

ANNONS

Det måste sägas att Daniels bollsinne översteg vårat med råge. Så här såg några av våra chokladbollar ut:

030

Mera som missfoster, om man ska vara ärlig.

Men goda var de!


Bornholmsreportage med tips och text och bilder kommer snart på News 55:s resesidor.

ANNONS