Köpa hemlagat borta kan vara toppen - jag älskar fru Erikssons sillbullar

Även den mest inbitne matlagare kan behöva koppla av nån gång. Och sån tur då att det finns andra som man kan handla hos, och som lagar (minst) lika god mat som man själv! Då och då går jag till fru Eriksson eller till nån liten fiskaffär. Och kommer hem med påsen full av godsaker...

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Fru Eriksson vill rädda den svenska husmanskosten, säger hon med eftertryck.

Och hon är från Polen! Vilket är svårt att tro när man njuter av hennes ursvenska sillbullar, raggmunk, laxpudding eller kroppkakor.

Margareta Eriksson har lagat svensk husmanskost i nästan 20 år. De senaste åren tillsammans med sonen Philip. Gammal som ung kommer till butiken på Söder i Stockholm för att köpa vällagade anrika svenska maträtter.

Margareta kom till Sverige på 70-talet och startade som så många andra med att diska på en restaurang. Då och då fick hon hoppa in som kock när den ordinarie kocken inte var där. Matintresset och glädjen över att laga mat till nöjda kunder gav mersmak. Efter några år inom restaurangbranschen, på äldreboenden och som chef över caféet på Djurgårdsbrunns Värdshus, satsade Margareta på svensk husmanskost i egen butik. på Brännkyrkagatan. Många kallar henne för Stockholms kroppkaksdrottning.

Min favorit är sillbullarna. Sältan i bullarna, sötman i korintsåsen – wow!

Letar man så kan man hitta en hel del ställen som lagar en färdigmat som är långt från industrins plastpackade produkter. Häromdan köpte jag toppenfina kroppkakor på Gamla Stans Fisk vid Munkbron (akta dig, fru Eriksson, konkurrenterna flåsar dig i nacken!). Två andra fiskaffärer får också gärna besök: Hammarströms på Bondegatan (hemlagad blodpudding, suverän gubbröra!) och Gärdets Fisk och Delikatesser på Storskärsgatan (goda fiskgratänger med hemgjort potatismos, härlig gubbröra, bästa gravlaxen, utan antibiotika!).

Av förklarliga skäl sträcker sig min horisont inte längre än till huvdstadsområdet, men det finns förstås också många ställen runtom i landet där man kan köpa finfin färdigmat. Kom gärna med tips!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons