Krabborna är här - bästa skaldjuret? Ät naturell eller i förförisk stuvning...

Hurra, hurra, krabborna är här! Och nu kan vi njuta av det matigaste och enligt många godaste och mest prisvärda skaldjuret i två månader framåt. Det är nästan löjligt - som med alla skaldjur - att göra nåt annat än att äta krabban färsk, kall, kokt, utan andra tillbehör än möjligen rostat bröd och en god majonnäs - men har du gjort det några gånger så testa de varianter som kommer här!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

20160913_205517

Det är precis i säsongsstarten, men med lite tur – och skicklighet – får man en så här fin krabba redan nu.

Ett knep för att se att den är perfekt: ta av stjärtskölden och peta med något vasst i hålet därinnanför. Du ser direkt om krabban är välmatad och har rom.

Ett annat knep: känn på krabban, skaka den. Det ska inte skvalpa om den, då är den inte fullmatad. Och kolla vikten, en medelstor krabba ska väga över 600 gram, gärna mer. Då är den full med gott innehåll.

Ett ännu bättre knep, som man kan använda lite längre fram på säsongen, när krabborna ätit upp sig ännu mer: se om skölden “lyfter” lite baktill och lämnar ett utrymme mellan skalet och stjärten, kanske upp till en dryg centimeter: då är krabban knökfull med rom och gott smör. Köp den direkt!

Jag känner många som tvekar inför krabba, för de kan inte rensa den. Men det är inte svårt. Enklast är att dela den på mitten (använd en kniv som du inte är alltför rädd om, eller be fiskhandlaren göra det), lyft ur paketet med ben och klor och vitt innanmäte. Kvar i sköldhalvan blir det underbara stycket med smör och rom, som är lätt att ta ut med en kniv eller sked. Ta bort den lilla magsäcken, sen kan allt ätas. Klorna och benen knäcker man förstås med en nötknäppare, och det goda vita köttet som sitter mellan broskväggarna pillar man ut med baksidan av en hummergaffel.

Vadå säsong, säger kanske nån, krabba finns ju året runt?

Både ja och nej. Riktig krabba finns bara på hösten; de vacuumpackade missfoster som säljs som “färsk” krabba från nyår och framåt (ofta till extrapris, ner till 89:- kilot) anser jag är oätliga. Ofta frysta, pastöriserade, vacade och misshandlade på alla möjliga vis; betänk också att de är fångade på hösten och alltså kan vara över ett halvår gamla. De smakar därefter, har en tydlig dragning åt tran. Att kalla dem färska känns som rena bedrägeriet, får man verkligen göra så?

Nä, pass på nu när de  verkligen är  färska! Och har du ätit dig nöjd på naturell krabba, är det kanske idé att göra en läcker stuvning: koka en bechamelsås, tillsätt en skvätt vin, lite fiskfond och ytterst finklippt dill. Skär krabbköttet och rommen i inte alltför små bitar och vänd ner det ytterst försiktigt i stuvningen, det ska vara hela bitar och inte bli en geggig gröt. Låt inte stuvningen koka mer, bara bli varm. Fyll i en omelett eller i crêpes eller lägg på en skiva rostat bröd och gratinera med riven ost under grillen. Det är förföriskt gott – med öl eller vitt vin. Eller kanske en kopp starkt te?

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons