News55
Detta är en sponsrad artikel

Lyssnar på Edward Blom i radio: matlyckan sprider sig i kroppen, och banala brunsåsen blir en delikatess

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 29 dec. 2016Publicerad: 29 dec. 2016

Å, vad glad man blev! Och hungrig! Orsaken var Edward Bloms vinterprogram i P1 härom dagen. Att i tider när bantningsråd, pekpinnar och larmrapporter står som spön i backen få höra 90 minuters ohämmad hyllning till matlust och ätandets glädje var verkligen en skön upplevelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du är matentusiast – och det är du ju, annars skulle du inte följa den här bloggen? – så klicka fram Edwards eterburna gastronomiska orgie och känn hur matlyckan sprider sig i hela kroppen.

Tur att kylskåpet inte är mer än några meter bort, och att det fortfarande finns en del godsaker kvar där efter julen…

Kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom är annorlunda, säkert en förarglig provokation för alla som anser att självspäkning är livets mål. Han vågar hylla det feta, det goda, det extravaganta. Han vågar erkänna att han genom hela livet lagt mycket pengar på dyr mat, även om han egentligen inte alltid haft råd. Han vågar också stolt utnämna sig till mästare på brunsås.

Brunsås, låter det banalt? Kan den verkligen göras till en delikatess? Jag ringde upp Edward.

-En god brunsås är underbart, utbrast han.

Och här är hans knep:

Fräs smör och mjöl en stund, så att mjölsmaken försvinner. Tillsätt köttsky. I nödfall färdig köttbuljong men allra helst hemkokt, förstås. Har man kokat kött, reducerar man ner kokspadet till en god, koncentrerad  buljong. Har man stekt kött, vispar man ur pannan noga med lite vatten eller grädde. Sen tillsätter man tjock grädde och kokar tills såsen reducerats duktigt. Koka gärna såsen i minst en halv timme, gärna en hel. Justera konsistensen med mer grädde. Sen kommer den viktiga avsmakningen: med soja, kanske lite svart vinbärssaft, madeiravin och örtkryddor. Och så avslutar man med en rejäl klick smör.

Detta blir en himmelsk sås, lovar Edward. Och jag tvivlar inte en sekund på det!

ANNONS

 

(Foto: Gunilla Kinn Blom)

 

 

ANNONS