Matfestivalen är värd att köa till

Det bästa i Stockholm just nu kommer från Göteborg. Känns ju sådär lagom taskigt att skriva, kanske, men bland massor - verkligen massor! - av härliga maträtter på festivalen "Smaka på Stockholm" vet jag inte om nån slår Sjömagasinets och Ulf Wagners lilla smörstekta bakelse med lågtempererad äggula, Kalix löjrom och syrad rödlök. Men, som sagt: här kan alla hitta sina favoriter!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Under en kvällstur i Stockholm när sommarvärmen glidit in kan man undra om vi nånsin haft det bättre. Inte en sittplats verkar vara ledig på nån enda krog. Och i Kungsträdgården köas det till vartenda utspisningsställe. Överallt i den vackra gamla parken äts det.

013

Tiotusentals hungriga äter mat från alla världens hörn, ofta påfallande vällagat av 50-talet stockholmskrogar.

Och så en från Göteborg, då. Sjömagasinet verkar ha fått ett wild card, och ägarna, TV-kända Ulf Wagner och Gustav Trägårdh lyser ikapp med kvällssolen.

020

Deras toppnummer är nämnda smörstekta skapelse med ägg, rom och lök. Den och ett glas champagne… ojojoj:

014

Det svåra på matfestivalen är att välja i utbudet. Man kan inte äta allt, fast man gärna vill. Och variationen är stor. Man kan t.ex. gå i närkamp med pizzan som vann SM 2015:

018

Nästan alla kända kockar finns på plats. I dag mötte jag TV:s mästerbagare Sébastien Boudet. Han har dragit ihop ett gäng lokala bagare och mathantverkare som samlas i en jättemonter bakom scenen. Fint initiativ, eftersom många av dem knappast kunnat klara att ställa ut individuellt.

017

En av de hängivna matmakarna hos Sebastien är dessertmästaren Joel Lindqvist, som serverar hemgjord glass av toppklass. Varje dag skapar han nya smaker, dagens bästa var en rosenglass.

-Det kom en tant med en påse nyponrosblommor, skrattar han. Jag provade att göra glass av dem, med grädde och socker.

Och den blev vansinnigt god, vilket härmed intygas!

Bland det bästa av allt: Joels glassar är några av de ytterst få i Sverige som görs på äkta vis: utan konsistensgivare, stabiliseringsmedel och annat skit.

Festivalgeneralen Johan Turesson, som firar 25 år i Kungsan, gläds åt publiksuccén i det fina vädret och åt att kvalitén på mat och dryck håller hög klass.

Han kan också konstatera med viss belåtenhet att han inte behövt införa det rökstopp på festivalområdet som några av oss tjatat om sen flera år. För nästan ingen röker ändå, såvitt man kan se.

Kanske har vi äntligen insett att mat och tobaksrök inte hör ihop.

Så det är inte mycket som hindrar, om man är hungrig och nyfiken och har nära till Stockholm (och kan tänka sig att köa lite grann): titta gärna in i Kungsträdgården och ät och drick lite gott! Smaka på Stockholm är öppet till och med måndag.

Visserligen verkar priserna ha gått upp en aning sen förra året. Men det ser inte ut att bekomma stockholmarna…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons