Matkulturen - den skönaste kulturen?

Färdigpratat om bokmässan för den här gången? Nej. Varenda kulturkommentator glömde helt den roligaste avdelningen på mässan: den om matböcker! Som vanligt. Här avhjälper vi den bristen - och tipsar om några spännande nyheter.

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

En trappa upp på bokmässan i Göteborg härskar varje år smaken, lusten, fantasin och glädjen. Här finns kockteater och böcker om mat, dryck och trädgård, och här kan man möta matkreatörer, kokboksförfattare odlare och andra matroade.

Där finns t.ex. varje år Ulf Wagner och Gustav Trägårdh med en minivariant av sin stjärnrestaurang Sjömagasinet, och har man en sanslös tur kan man få sitta med vid ett av de tillfällen då herrarna lagar en exklusiv trerättersmåltid på 20 minuter. Vi börjar där!

023

Mästerkocken Ulf gör sin lilla paradrätt: smörstekt bröd med krämig, långbakad äggula, löjrom, picklad rödlök och smetana. Att kalla den himmelsk är en underdrift!

024

Sen svänger han ihop en härlig höstsvampsragu med en bit piggvar på toppen och efter det en näpen liten crème brûlée.

027

Så ska den se ut!

Och matentusiasten Peter Harryson och kocken Alexandra Zazzi, som jag delar bord med, njuter i fulla drag:

026

Bättre start på resan in i årets litterära matvärld går inte att få. Nu är smaklökarna redo att gå på upptäcktsfärd!

-Det kommer 400 stycken kokböcker i år, och det är rekord! berättar Christina Möller, som finns överallt där mat finns, och som är ordförande i den jury som utser årets bästa matböcker.

Trender?

-Hälsa och trädgård, precis som förra året, avslöjar  Christina, som läser alla de 400 utgåvorna.

-Men dessutom kommer en hel del historisk måltidslitteratur. Som en bok om biskop Brasks måltider. Och vidare skriver våra kockar böcker som aldrig förr. Alla de stora kommer med varsin kokbok i år.

När jag talar med Tomas Tengby, som presenterar matlagare på scenen från morron till kväll, har han just en bok av mästerkocken Mathias Dahlgren som årets favorit: Hemkunskap heter den. Där lär oss stjärnkrögaren att laga enkel men läcker vardagsmat.

Tomas bekräftar också bilden av att allt mer handlar om det gröna. Vi går mot ett sundare liv!

Själv har jag alltid gillat små plockrätter. TV-kocken Jessica Frej debuterar med en innehållsrik bok på det temat.

028

Jessica och Tomas retar besökarnas smaklökar.

Ur det enorma utbudet plockar jag med mig ett par böcker för närmare beskådande. På förekommen anledning fastnar jag för en som verkar kunna vara viktig för nutidsmänniskan:

002

Antiinflammatorisk mat – ja, tänk om det är så enkelt att må bättre i kroppen på äldre dar? En del recept finns i boken, men framförallt massor av intressanta tips.

Det här är också en spännande bok:

003

Journalistveteranen Britt-Marie Mattsson och kocknestorn Leif Mannerström tar med läsaren till maktens boningar – ja, kök – och berättar vad som lagas där, och hur mycket maten betytt i många fall för politiken och i vissa fall kanske för världsutvecklingen.Vi får t.ex. veta vilken amerikansk president som var bäst på mat, hur mycket Churchill krökade, vilken som är Mitterands favoritkrog i Paris (inte nån av de dyraste!), hur tsartidens excesser såg ut (de började ofta med svan och påfågel som en av många förrätter…), vad rockstjärnor och påvar har älskat att stoppa i sig, och mycket annat.

Matkultur är en av de skönaste kulturerna, eller hur?

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons