News55
Detta är en sponsrad artikel

Nässelsoppa - gratis råvara blir lyxig!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 maj 2020Publicerad: 03 maj 2020

Nässlans dag i dag! Den firar vi med en lyxigare variant av den fantastiska gratisråvaran.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kompisen och matmästaren Helan tipsade om att nässlan har sin egen dag i dag.

Jag hade missat det, och nässlorna här på landet visste tydligen inte heller om det, för de kan just nu räknas i ental:

Men efter helgens regnande lär de sprida sig, och det blir dags för årets första nässelsoppa.

Mamma gjorde den på enbart nässlor och buljong. Numera lyxar vi ju gärna till den med en skvätt grädde. Så får det bli i år också, även den enklaste lyx behövs för att lysa upp tiderna vi lever i.

Och ännu ett sätt att spetsa smaken på den läckra nässelsoppan hittar jag i en gammal Aftonbladet: tillsätt en eller ett par matskedar torr sherry! Det lyfter soppan till himmelska höjder. Lovar AB.

För den som har glömt hur man gör – eller inte provat själv – kommer här en enkel  beskrivning. (Det är värt att koka egen soppa, huvudråvaran är ju gratis, medan en burk färdig nässelsoppa kostar 100 kronor i hallen).

Plocka en-två liter nässlor. Använde handskar och/eller sax, så bränner du dig inte. I recepten står det att man ska ta topparna, jag använder mer än så och plockar större delen av hel- eller halvvuxna nässelplantor, alltså även en del av stjälken. Den ska ju ändå mixas!

Skölj mycket väl i flera vatten.

ANNONS

Koka nässlorna i en liter vatten i två minuter. Häll av spadet och spara det. Lägg nässlorna på en skärbräda och hacka dem.

Häll ner kokspadet, nässlorna, två kycklingbuljongtärningar och en till två dl grädde eller crème fraiche samt en msk vetemjöl i en mixer och kör till en relativt slät soppa. Salta vid behov, och peppra.

Häll tillbaka i kastrullen och låt soppan koka upp. Här kan man tillsätta sherryn om man vill. Låt den absolut inte koka för länge, då tappar den sin friska gröna färg.

Servera med kokt eller pocherat ägg och kanske lite klippt gräslök och en matsked crème fraiche i varje tallrik. En ostmacka till är inte heller fel.

Våren är här!

ANNONS