News55

Nu är det fest: gös med ljuvlig sås och sval chablis

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 08 feb. 2021Publicerad: 08 feb. 2021

Dags att lysa upp vintermörkret! Västerbottensgratinerad gösfilé med sammetslen sås och en frisk fransk chablis - den kombon får smaklökarna att börja spritta som i en tidig våryra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En gång i månaden kommer bloggen att bjuda på en smakfylld mat- och vinkombination, och eftersom det är premiär i dag blir det lite extra festligt.

Och nånting festligare än en fin firre med smörsmakande sås kan man väl knappast tänka sig.

Fisken i det här receptet är gös. Men självklart kan man byta till den billigare men härliga koljan eller torsken, om man vill, eller den (ännu) lite dyrare piggvaren eller sjötungan.


ANNONS

Vintips från Wine Affair, Chablis 1er Cru Grande Cuvée 229 kronor på Systembolaget, artikelnummer 6237. Vinet hittar du här.

Det här är ett ungt och fruktigt vin med inslag av gröna äpplen, lime, snäckskal och mineral. Smaken är frisk med bra struktur och lång eftersmak som passar perfekt till en fiskrätt.

ANNONS


Fisken är inte svår att laga:

1 gösfilé à 150-200 gram per person

1 dl av vardera vispgrädde och crème fraiche 

75 gram smör

En skvätt La Chablisienne

ANNONS

Saften från en pressad citronklyfta

1 tärning fiskbuljong eller 1 msk fiskfond

1 dl riven västerbottensost

salt, peppar

Stek gösen lätt i smör. Lägg den i en ugnssäker form.

Koka upp crème fraiche, vin och citronsaft. Tillsätt buljong och smöret i bitar. Vispa grädden lätt, ta såskastrullen från spisplattan och och vänd ner grädden försiktigtHäll hälften av såsen över fisken, strö över osten och gratinera i het ugn eller under grillen tills osten har fått vacker färg. Häll resten av såsen runt fisken vid serveringen.

Mandelpotatis och sockerärter är gott till. Och se till att vinet är väl kylt!

Att lättvispa grädden och vända ner den på slutet är ett tips från mästerkocken Stefan Bjur.

ANNONS

— Det minskar risken för att såsen “spricker” i ugnen, dvs. att den förvandlas till rinnande smör.

Något jag råkade ut för under första provlagningen. Därför testar jag den här gången med Stefans gräddtips och med att gratinera med bara hälften av såsen och sen hälla på den andra hälften när man tagit rätten ur ugnen.

Provade gratinerad vitfisk med det här chablisvinet på hustrun i går. Ni skulle hört bifallet!

Redan om en vecka, till Alla hjärtans dag, kommer ett nytt mat- och vinförslag. Trevlig helg!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS