Pinfärsk strömming fick det att ljusna

Vad är roligast att göra i sin självvalda karantän? Laga mat förstås! I går blev det stekt strömming med potatismos. Så gott att man glömde coronan i flera timmar!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Krögarbröderna Rolf (Rolfs kök) och PG (Svenska Brasserier med bl.a. Sturehof och Riche) Nilsson brukar själva sticka ut och fiska titt som tätt. PG brukar t.o.m. presentera sig som “fiskare som också har några krogar”. Hos Stockholms matmarknad – som PG också äger – kan man anmäla sig för en sms-tjänst som meddelar när det kommer in färsk strömming.

I går plingade det i mobilen: “just nu har Rolf Nilsson landat några kilo pinfärsk strömming…”  Jag nappade (haha) direkt på erbjudandet, snabbade mig (nåja…) ner till affären på Stureplan och inhandlade ett kilo alldeles nyuppdragen strömming. Blank, spänstig, havsdoftande. Och så snabbt hem till stekpannan!

-De färdigrensade strömmingsfiléer man köper vanligtvis kan vara upp till sex dagar gamla, berättade PG för mig vid ett tidigare tillfälle.

Så att kunna handla dagsfärsk fisk är ju en ren ynnest. Önskar att alla kunde få göra det. (Men ok, om en dryg månad kanske många av oss kan rycka upp egen lekströmming från bryggor, bergknallar och båtar).

Annars får ju även de färdigrensade vara ett alternativ. Kolla bara att de inte är för gamla. De ska givetvis inte ha blivit gråa och torra utan ha en frisk och fin färg.

Och mina stekta nilssonflundror med lite brynt smör och hemlagat potatismos fick tillvaron att ljusna betydligt, åtminstone för några timmar i går…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons