A-
A+

Rabarbern växer så att det knakar - nu blir det paj, kaka, kräm och sylt!

Hjälp. rabarbern anfaller! Snart är den två meter hög. Nu blir det paj, kaka och kompott som räcker till ett helt kompani...

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

För en odlare som aldrig lyckas ens med rädisor är det nästan skrämmande, fast härligt och närmast otroligt, att se rabarbern växa så det knakar. Och lite snopet att just det man inte lägger ner nåt arbete alls på – grävning, jordförbättring, gödsling, gallring, vattning och allt vad det nu är man ska slita med – ja, det är den enda grönsak som funkar i amatörens trädgård…

Finns det vissa år som är rabarberår?  I så fall har vi ett sånt nu.

Och paj är ju jättegott, men nu måste rabarberkosten varieras.

Så i dag blir det mandelkaka med rabarbersylt till kaffet. Det här receptet ska vi prova här hemma:

Till kakan: 150 g smör, 1 ½ dl strösocker, 100 gram mald mandel, 4 ägg, 1 dl vetemjöl och en skvätt mandellikör, t.ex. Frangelico.

Gör så här: smält smöret, låt det kallna. Vispa det luftigt. Blanda ner sockret, den malda mandeln och vetemjölet.  Rör ner äggen, ett i taget. Rör ner mandellikören. Häll över smeten i en smord form och grädda c:a 45 minuter i 175 grader.

Låt kakan kallna och bred över några matskedar rabarbersylt, som du kokat på lika delar rabarber och socker samt saften av en citron och gärna en tesked krossad kardemumma. Gör gärna sylten dan före och låt den stå kallt över natten.

Låter inte alltför svårt, eller hur?

Att göra paj är ju ännu lättare. Jag älskar rabarerpaj! Jag brukar förenkla pajbaket ytterligare genom att bara hacka ihop smör, mjöl och lite socker till en grynig massa och bre ut den direkt i formen. Hoppar över momentet att degen ska stå svalt i en halvtimme eller mer. Har inte riktigt fattat varför… Har heller varken ägg eller vatten i degen.

Väldigt gott – och lite nyttigare – är att blanda ner havregryn i smeten/degen. Man kan ju också bre en blandning av smör-mjöl-havregryn-socker över rabarbern före gräddning, om man vill variera sin paj.

Längtar redan, är det inte fikadags snart?

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?